Dags att ratificera FN-konventionen om ett kärnvapenförbud

Debatt. Sverige har i FN röstat ja till avtalet och haft som uttalat mål att skriva under konventionen. Men varningar har kommit från USA:s tidigare försvarsminister Jim Mattis, som menar att det amerikansk-svenska militära samarbetet skulle kunna försvåras. Margot Wallströms utredning avråder från att ratificera ett förbud mot kärnvapen.

Foto: TT

Politik2019-01-31 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Sverige har under en längre tid verkat för en kärnvapenfri värld.

I dag är det arbetet viktigare än på mycket länge. Fler länder än någonsin förfogar över kärnvapen.

Den 23 oktober 2017 beslutade utrikesminister Margot Wallström (S) att tillsätta en utredning med uppdrag att analysera konsekvenserna av ett svenskt tillträde till konventionen om förbud mot kärnvapen. FN:s konvention om kärnvapenförbud är ett fördrag som bygger vidare på ickespridningsavtalet NPT och som syftar till en global kärnvapennedrustning.

Sverige har i FN röstat ja till avtalet och haft som uttalat mål att skriva under konventionen. Men varningar har kommit från USA:s tidigare försvarsminister Jim Mattis, som menar att det amerikansk-svenska militära samarbetet skulle kunna försvåras. Margot Wallströms utredning avråder från att ratificera ett förbud mot kärnvapen.

Det är tragiskt, men logiken stämmer. Så länge vissa stater har kärnvapen kommer andra att vilja skaffa egna.

Regeringen kommer nu att skicka utredningsrapporten på remiss till berörda myndigheter och organisationer innan det ska fattas beslut i frågan.

En synpunkt som kommit fram i utredningen är att om Sverige skulle tillträda konventionen skulle det försvåra försvarssamarbetet med grannländerna och med Nato.

Socialdemokraterna i Västerbotten anser att det är av stor vikt att vi fortsätter bygga upp vår försvarsförmåga, gärna i nära samarbete med Finland, som i grunden har samma syn på kärnvapen som Sverige. Kärnvapen är ingen garanti för fred och för staters säkerhet.

Det är tragiskt, men logiken stämmer. Så länge vissa stater har kärnvapen kommer andra att vilja skaffa egna.

Det finns tyvärr ingen majoritet i riksdagen för ett kärnvapenförbud. Flera högerpartier har redan gått ut och sagt att man inte kommer att rösta för ett sådant förslag. Detta är rakt emot vad merparten av vad deras väljare tycker. Det gör att det blir extra viktigt att medlemmar i andra partier, som står upp för fred, driver på för att politiken ska ta en annan riktning.

Vi vill att Sverige på ett konstruktivt och realistiskt sätt driver frågan om en kärnvapenfri värld. Det kräver att vi aktivt driver nedrustningsfrågorna i samråd med likasinnade stater inom FN.

Socialdemokraterna i Västerbotten anser att den S-ledda regeringen, så snart som det är möjligt, ratificerar FN-konventionen om ett kärnvapenförbud för att Sverige på ett trovärdigt sätt kunna fortsätta driva frågan om en global kärnvapennedrustning.

Isak From, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Västerbotten tillika riksdagsledamot

Jamal Mouneimne, internationell ledare Socialdemokraterna i Västerbotten