Skellefteborna hade rest i norra Italien i en av de regioner där smittspridning pågår för tillfället. De kände sig krassliga vid hemkomsten och uppfyller därför kriterierna för när ett prov ska tas.
Misstänkt coronavirus var falsklarm – ”Behövde inte provtas”Man från Skellefteå kan testas för coronavirusDet har därmed provtagits för totalt sex misstänkta covid-19 fall i Västerbotten. I landet totalt rör det sig om cirka 200. Men endast ett prov i Sverige har bekräftats vara det nya viruset.
Analys i Umeå
För tillfället pågår smittspridning i delar av Kina, norra Italien, Iran och Sydkorea. Att det tillkommer nya områden gör att antalet tester väntas bli fler. Hittills har samtliga analyserats på Folkhälsomyndigheten i Stockholm. Men från och med nästa vecka kommer analyser att ske på fler orter, däribland i Umeå.
– Det kommer ge oss snabbare provsvar, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare vid regionen.
Den som rest i ett område med smittspridning och uppvisar symptom ska höra av sig till 1177. Det är inte nödvändigt så länge man känner sig kry.
– Själva analysen tar egentligen bara ett par timmar, men på grund av att alltfler prover tas har det uppstått en viss köbildning, säger Therese Thunberg.
I dagsläget dröjer provsvar uppemot en till ett par dagar.
– Den som provtas ska hålla sig i hemkarantän tills de fått svaret, alltså inte återvända till arbete eller skola. Och har man symptom eller är sjuk kan man också få vara kvar på sjukhus.
Vad händer om det visar sig att någon har det nya coronaviruset?
– Om vi skulle få ett covid-19 fall så skulle det leda till att vi gör en utförlig smittspårning kring personen ifråga. Då behöver vi också utvärdera patienten igen, utifrån symptombilden, säger Therese Thunberg.
Måste en person som bekräftas ha covid-19 läggas in på sjukhus?
– Personen kommer att behöva vara i karantän, men hur det ordnas måste värderas då situationen uppstår.
En utförlig smittspårning är ett av de viktigaste momenten för att stoppa och hejda spridning.
– Smittspårning innebär att man utreder när patienten har insjuknat och exakt vilka personer den har träffat, och vilka närkontakter den haft. Det är ett mycket noggrant arbete.
Covid-19 smittar främst via droppsmitta, det vill säga när den sjuka nyser eller hostar.
Att viruset sprids i fler länder - hur påverkar det ert arbete i länet?
– Vi har bland annat inventerat sjukhusens skyddsutrustning och sett till att det finns utrustning vid hälsocentralerna. Vi har en pandemiplan, om det scenariot skulle uppstå. Vi har också återkommande möten tillsammans med beredskapssamordnare, vårdhygien och så vidare, säger Therese Thunberg.
Är vi rustade för ett större utbrott?
– Beredskapen är i grunden god, men det är klart att en ökad belastning innebär en ökad utmaning för sjukvården.
– Det är svårt att veta hur många sjukvårdsplatser som kan behövas, det gäller att prioritera de intensivvårdsplatser vi har. Antalet sjukvårdsplatser är också en sak vi ser över och resonerar kring för tillfället, fortsätter hon.
Men att det skulle uppstå en allmän spridning i Sverige är inget sjukvården förväntar sig.
– Nej, det vi kan förvänta oss är att vi får enstaka fall i Sverige, i form av resenärer från drabbade områden.
Men en spridning uppstod ju i Italien?
– Ja, och det kan tänka sig att man även här får en spridning kring ett fall, men då gäller det att man snabbt jobbar aktiv med smittspårning. Och smittspårning är något vi är väldigt duktiga på, säger Therese Thunberg.
Här kan du läsa mer om hur regionen arbetar gällande beredskap för det nya coronaviruset.
Och här hittar du frågor och svar om coronaviruset på Folkhälsomyndighetens hemsida.