Det var den 6 mars som en maskerad rånare slog till mot Coop i Byske. Rånaren fångades på flera av affärens övervakningsfilmer.
Här kan du se övervakningsfilmen som polisen släppte i jakten på rånaren:
Ett par dagar senare hade polisen fått ihop tillräckligt med uppgifter som pekade mot en man född 1999 som tänkbar gärningsman.
Mannen satt sedan häktad misstänkt för rån men släpptes efter åklagarbeslut den 6 april på grund av att analysbeskeden från Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping skulle dra ut på tiden.
Misstänkt Coop-rånare har släpptsI början av september väcktes åtal. Rånbytet blev drygt 5 500 kronor, åklagare Jonas Fjellström påpekade att hotet bestod av att 18-åringen tagit fram en kniv och sedan tryckt kniven mot kassörskan.
– Det är en allvarlig händelse där hotet påtagligt förstärkts med ett vapen, underströk han.
Samtidigt framgick det av åtalet att mannen förnekar brott, att varken rånbytet eller den röda påsen som rånaren använde har hittats samt att det finns inget direkt utpekande av 18-åringen som den maskerade rånaren.
– Men det finns en rad försvårande omständigheter som jag menar sammantaget visar att det är uteslutet att det är någon annan som är rånaren.
– Det handlar bland annat om mot vilken adress rånare flydde, hur olika personer säger sig ha känt igen den maskerade rånaren som 18-åringen, likheter i kläder, längdjämförelser mellan rånaren och den åtalade samt vittnesuppgifter om att den åtalade var i stort behov av pengar till narkotika bara timmarna före rånet, fortsätter Jonas Fjellström.
Därför slog rånaren till mot Coop-butiken: ”Han tryckte kniven mot kassörskan”Både i polisförhör och vid tisdagens rättegång förnekade den unge mannen att det är han utförde rånet.
– Det är korrekt att han var in i butiken en kvart innan rånet, men att han då glömt sin plånbok och därför gick ut igen. Han var aldrig inne i butiken i samband med rånet, sammanfattade advokat Erik von Ahn.
Den Coop-anställda fick inför rätten berätta om hur arbetsdagen förvandlades till en fruktansvärd händelse.
– Jag ser först hur mannen kommer in. Jag tycker att det är konstigt att han dragit upp för ansiktet, men jag tänker inte mer på detta. Sedan kommer han fram till kassan, räcker fram en påse och säger att jag ska fylla den med pengar.
– Jag säger nej två gånger, då går han runt kassan och ställer sig bredvid mig. Jag blir jätteskakig, jag blir så nervös att jag slår fel kassakod när kassan ska öppnas. Han riktar kniven mot mig och trycker den mot mig, men jag får inga fysiska skador av kniven, berättade den Coop-anställda.
Därefter flydde rånaren från butiken med bytet i en röd påse, polis och Coop-ansvariga larmades.
På frågan hur den anställda upplevde rånet och tiden efteråt blev svaret:
– Jag blev chockad, jag skakade – det var sånt som man ser på filmer. Jag var så rädd, jag visste ju inte om ha skulle göra mig illa med kniven. Jag var sjukskriven några arbetspass och efteråt har jag fått hjälp genom olika stödsamtal.
Kassörskans skadeståndsyrkande var på 18 000 kronor varav 15 000 kronor för kränkningen.
Coop Nord hade yrkanden på cirka 46 000 kronor som handlade om allt från extra väktarinsatser i Byske, rånbytet och de extra arbetsinsatser som personal behövt utföra på bekostnad på andra arbetsuppgifter. Advokat Erik von Ahn ställde ett flertal frågor kring Coops skadeståndsanspråk.
Den Coop-anställda i rättssalen: Händelsen gjorde mig mer misstänksam mot folk, man kände oro att arbeta kvällstid och det var jobbigt att vara ute och få allas frågor.