Vi gav partiernas företrädare i Skellefteå en tankeutmaning: Om ditt parti fick egen majoritet i tre mandatperioder hur skulle Skellefteå se ut då? Häng med på en resa till 2030 – en framtidsresa med Skelleftepolitikerna i förarsätet.
Agneta Hanson, Vänsterpartiets gruppledare i Skellefteå, vill skapa kommunalpolitik runt tre kärnvärden: solidaritet, jämlikhet och miljö. Om partiet skulle få egen majoritet ända fram till 2030 skulle dessa värderingar få genomslag och även hjälpa kommunen att växa, menar hon.
– 2030 kommer vi att ha en befolkning på knappt 100 000 invånare, säger Agneta Hansson.
”Det första vi skulle införa är en avgiftsfri kollektivtrafik.”
Vänsterpartiet i Skellefteå vill börja med att förändra politiken som framför allt berör de unga medborgarna.
– Vi vill skapa en grogrund för det goda samhället. Det första vi skulle införa är en avgiftsfri kollektivtrafik, säger hon.
Även om målet är att alla ska kunna åka buss utan att betala någon avgift så vill de börja med barnen. Första steget blir att skolbarn från och med sjätteklass och fram till de går ut gymnasiet ska vara befriade från avgifter i kollektivtrafiken.
– Att ge skolbarnen avgiftsfria resor är ingen stor kostnad för kommunen så den kan vi ta. Det kan mycket väl vara så att alla åker avgiftsfritt till 2030, men allt måste vara finansierat och det ska vara god ekonomisk hushållning med skattepengarna.
Om barnen lär sig att åka buss till stan, träningar och andra fritidsintressen så kommer de även att nyttja kollektivtrafiken när de blir vuxna. En utveckling som är bra för miljön, menar hon.
Kulturskolans avgifter är något som Vänsterpartiet vill ta bort och det i sin tur kommer att göra skolan tillgänglig för alla. Dessutom menar Agneta att skolorna måste vara mer flexibel och kunna anpassa lektionstiderna så att eleverna kan fortsätta att få undervisning i individuella instrument även under skoltid.
– En lösning kan vara att man bollar med den samlade skoldagens timmar så att musikundervisningen inte inkräktar på lektionstid.
För att barn och ungdomar ska må bra och tillgodoräkna sig undervisningen på ett bra sätt behöver man se över storleken på både skolklasserna och barngrupperna i barnomsorgen. Dessutom behövs fler vuxna inom dessa verksamheter.
– Att minska antalet barn i grupperna är en självklarhet för Vänsterpartiet, men samtidigt måste vi öka personaltätheten. Barn måste bli sedda.
Exakt hur stor en barngrupp i förskolan ska vara vill hon inte specificera.
– Vi måste se behoven, men vi har sagt att max femton barn och tre pedagoger i varje förskolegrupp. Det här är en hög ambitionsnivå.
I dag är det svårt att rekrytera pedagoger i både skolan och förskolan därför behöver kommunen göra dessa arbetsplatser mer attraktiva, menar Agneta.
– I dag har vi bra pedagoger som redan jobbar i skolan, men inte har en formell utbildning. Vi måste få igång ett snabbspår där de kan läsa in kompetensen och få en legitimation. I framtidens Skellefteå där Vänsterpartiet styr kommer vi att ha hundra procent täckning av utbildade pedagoger. Dessutom skulle vi gärna se att skolorna hade genuspedagoger som kan blottlägga maktstrukturer.
Fritidspedagogerna och personalen inom skolhälsan är också viktiga för att barnen ska må bra, anser Agneta.
– Får barn en god uppväxt blir de även trygga som vuxna. Därför börjar vi med att satsa på de unga.
Som vuxen kan man behöva komplettera kunskap man tidigare i livet inte har lyckats tillgodoräknat sig eller vara i behov av omskolning och därför behövs en bra vuxenutbildning i kommunal regi, menar Agneta.
– Här kan vi fånga upp ungdomar som skolan har misslyckats med.
Agneta menar att alla människor måste få en plats i samhället.
– Det är fruktansvärt att killar och tjejer med olika typer av diagnoser ska behöva leva på försörjningsstöd. Ge människor en anställning och en vettig lön istället för socialbidrag. Samhällsekonomiskt är det mest fördelaktigt att människor kan leva på egen försörjning.
Vänsterpartiet har bestämda åsikter när det gäller privata alternativ inom den offentliga sektorn. Föreningsdrivna eller kooperativa företag kan hon däremot inom vissa verksamheter tänka sig. Till skillnad mot ett privat företag så kommer dessa att återinvestera vinsten i verksamheten, menar hon.
Men även Vänsterpartiet kan göra undantag och se fördelar när privata aktörer tar över en viss typ av verksamhet.
– Det var bra att vi sålde ut delar av Skebos bostadsbestånd för att få in kapital för nybyggnation. För oss var det viktigt att det såldes till ett bolag som ville behålla lägenheterna som hyresrätter.
Trots undantaget med Skebo så poängterar Agneta Hansson att i Vänsterpartiets Skellefteå är det kommunen som tillhandahåller välfärdstjänster. Invånarna ska känna sig trygga med att skattepengarna används i verksamheten och inte genererar vinster till privata företag och dess ägare.
Kommunen som arbetsgivare ska dessutom vara ett föredöme så att de som jobbar inom verksamheten ska trivas och må bra. Ett sätt är förkortad arbetstid med bibehållen lön.
– Heltidsmåttet ska vara 30 timmar i veckan. Målet är att människor ska orka jobba hela sitt yrkesliv. I dag ser vi att många inte klarar det.
”Jag tror att förkortad arbetstid är ett nollsummespel eftersom sjukskrivningar kostar mycket.”
I första hand vill Vänsterpartiet införa kortare arbetstid inom omsorgen där belastningen för personalen är extra hög.
– Jag tror att förkortad arbetstid är ett nollsummespel eftersom sjukskrivningar kostar mycket.
Besparingar i form av nedskärningar eller privatiseringar finns inte med i Vänsterpartiets vision, allt ska finansieras med ökade intäkter. Lösningen är att Skellefteå ska öka sin befolkning så att även skatteintäkterna ökar.
– Att ha en välrenommerad skola med elever som når bra resultat samt att ha ett bra kulturutbud är något som skapar attraktion, vilket i sin tur gör att människor vill bo i Skellefteå.
Skatten kommer inte att sänkas, men inte heller självklart att höjas i Vänsterpartiets Skellefteå.
– Vi har visat under den här mandatperioden att vi kan lägga vänsterförslag som inte påverkar budgeten negativt, genom att laborera med de pengarna som finns. Det kommer vi att fortsätta med, men om vi måste välja mellan det goda samhället och att inte höja skatten då väljer vi det goda samhället. Skattehöjningar är inget svart skynke för oss, men inte heller något vi är främmande inför.
Förutom att få påverka kommunens utveckling kan även kommunpolitikerna utöva inflytande på regering och riksdag. Att ha egen majoritet i en kommun innebär även att rikspolitikerna lyssnar i större utsträckning, menar Agneta. En möjlighet som Vänsterpartiet i Skellefteå skulle försöka att nyttja i så stor utsträckning som möjligt.
Äldreomsorgen har i Vänsterpartiets framtida samhälle förändrats så till vida att gränsdragningarna mellan kommun och landsting har justerats.
– 2030 kommer kommunen att ha egna läkare inom äldreomsorgen. Vi kommer givetvis att behöva slutenvården, men vi vill undvika att människor faller mellan stolarna.
För att människor ska vilja bo och leva i Skellefteå behövs ett bra utbud av både fritidsaktiviteter och kultur. Därför har kulturhuset en naturlig plats i Vänsterpartiets framtida Skellefteå. Agneta benämner huset som ett allkulturhus där många ideella föreningar bedriver verksamhet.
Föga överraskande så kommer Skellefteå Airport, Skellefteå Kraft och Skellefteå Buss fortsättningsvis att vara en kommunal angelägenhet. Viktiga bolag som hjälper Skellefteå att växa och utvecklas. Skellefteå Kraft bidrar inte endast med pengar till kommunkassan utan kommer även att bli en stor producent av miljövänlig solkraft.
– Vi har så många soltimmar här i norr.
I Vänsterpartiets framtida Skellefteå är det kommunen som är bäst lämpad att ta hand om medborgarna. Privata aktörer kommer inte vara ett alternativ inom välfärdsproduktionen.
– Det är inget problem om någon vill driva ett privat äldreboende, men kom inte och säg att det är kommunens skattebetalare som ska betala verksamheten, säger hon bestämt.
Statsvetaren David Feltenius kommenterar Vänsterpartiets vision:
”Vänsterpartiets ideologiska bas återfinns i socialismen där idén om ett kapitalistiskt klassamhälle är central. I partiets vision om ett framtida Skellefteå återfinns redan välkända vänsterpartistiska förslag om arbetstidsförkortning inom omsorgen, avgiftsfri kollektivtrafik och en verksamhet som huvudsakligen bedrivs i offentlig regi. Noterbart är att partiet ställer sig bakom utförsäljningen av delar av Skebos bostadsbestånd, men med tillägget att hyresrätternas framtid inte får hotas. Det kan jämföras med partiets motstånd till liknande utförsäljningar i Umeå. En vision för Skellefteå på ideologisk grund, men med en rejäl skopa pragmatism.”
David Feltenius, docenten i statsvetenskap på Umeå universitet.