Buskörning förstör skog i Glommersträsk för stora summor

Markägare i Glommersträsk rasar över den eskalerande buskörningen med snöskoter i området. "Av någon anledning har Glommersträsk blivit eldorado", säger Roland Wigenstam.

"Det känns väldigt hopplöst. Det är många som drabbas hårt av det här", säger Roland Wigenstam. Foto: Christoffer Markström.

"Det känns väldigt hopplöst. Det är många som drabbas hårt av det här", säger Roland Wigenstam. Foto: Christoffer Markström.

Foto: Norran

Glommersträsk2020-01-13 10:10
undefined
Lagförslaget gör ingen skillnad från förr, menar Roland Wigenstam. "Den enda skillnaden är att staten har tänkt dra in pengar på det här, men det hjälper inte markägarna", säger han. Foto: Privat.

Det är inte bara älgbetesskador som drabbar markägare med nyplanterad skog. Buskörningen med snöskoter kostar stora summor pengar varje år. I Glommersträsk utanför Arvidsjaur har markägarna sedan länge tröttnat – men i vinter har problemet eskalerat.

– Det känns väldigt hopplöst. Det är många som drabbas hårt av det här. Jag har absolut inget emot skotertrafik, det är bara synd att det förstörs. Det är alltför många som har gjort Glommersområdet till sitt eldorado, säger Roland Wigenstam, ordförande för Vithattens skoterklubb och markägare.

Han tror att buskörarna kommer från kusten – framför allt från Skellefteå.

– Man ser skillnad när det inte är någon snö vid kusten. Har de snö är det lite mindre, men nu har det varit extremt mycket under jul- och nyårshelgerna. Ovanligt mycket faktiskt. Kör du vägen mellan Jörn och Abborrträsk en lördag står det minst en bil med släp på i stort sett varenda parkeringsficka, säger Roland Wigenstam.

undefined
"Det känns väldigt hopplöst. Det är många som drabbas hårt av det här", säger Roland Wigenstam. Foto: Christoffer Markström.

Han och grannen har planterat skog uppe på berget och innan jul var plantorna orörda.

– Men nu är berget harvat. Det är inte trevligt som markägare. Det kostar dels pengar att plantera om och sedan blir man irriterad också.

Ett flertal markägare upplever problemet.

Kan skoterföreningen göra något?

– Vad ska vi kunna göra? Vi har ett välskött ledsystem här på cirka tolv mil som vi sladdar och underhåller. Vi är ganska duktiga på det dessutom. Men det är ganska otacksamt, för de slaktar leden också. Vi har kört ut lappar om att man ska respektera markägarna och satt på bilarna som står parkerade vid vägen, men antingen läser de inte eller så bryr de sig inte.

”Jag tycker synd om privata markägare”

Det finns mycket myrmark i området, men den är inte intressant. Den är för slät, menar Wigenstam.

Han tycker även att de stora skogsbolagen borde bry sig mer om frågan och jämför problemet med älgbetesskadorna där bolagen tagit kampen.

– Många har haft körkort så länge att de inte har gått kurserna, även om jag tror att folk vet vad som gäller – men har svårt med respekten. De stora skogsbolagen som har muskler och resurser skulle kunna satsa. Kanske till och med köra någon reklamfilm i tv. Det är ju inte bara privata markägare som drabbas, men de stora bolagen är tysta. Det är konstigt, säger Roland Wigenstam.

Christoffer Markström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om