Här kan du se tv-intervjun med räddningsledaren Nils Boman, Norsjö, som var först på plats vid mordbranden tidigt på morgonen den 27 februari:
Skellefteå tingsrätt tisdag förmiddag: De två inlandsborna, 27 och 24 år, har suttit häktade sedan i början av mars, ska nu få en chans att berätta vad de gjorde den där natten.
Fotspår i nysnön ledde fram till en bostad i Norsjö där de två männen vistades. I bostaden hittades också en jacka som luktade rök och hade vissa brännskador samt en bensindunk.
Enligt Lars Westermark, chef för Skellefteå lokalpolisområde där Norsjö och Malå ingår, har något liknande attentat inte riktats mot polisen i området – se tv-inslag om brottsutvecklingen här:
Men är det verkligen de två männen som utfört brandattentatet mot polisstationen?
Det finns inga vittnesuppgifter som kopplar någon av männen till den eller de som körde fram bilen till entrén och satte eld på bilen. Inte heller har någon teknisk bevisning, exempelvis dna-spår, hittats kring brandplatsen som kan kopplas till männen (där det av naturliga skäl var svårt att hitta spår med tanke på den omfattande branden).
27-åringen, som när han greps samma morgon bar på ett par skor som åklagaren menar matchar skospår som polisen hittade en bit från brandplatsen och som ledde fram till lägenheten, medger när han förhörs att han åkte med bilen på natten. Men när han förstod att bilen skulle brännas så klev han av.
– Jag ville inte vara med på detta. Jag visste inte att det skulle ske utanför polishuset. Det är helt sinnessjukt att påstå att jag skulle stått där och tittat på. Jag gick vidare till lägenheten. Vilka som fanns i bilen tänker jag inte säga, tillägger 27-åringen.
24-åringen medger att han umgåtts med 27-åringen samma kväll, men att han sedan gått och lagt sig och väcktes av polisen. Att det i bostaden hittades lätt brännskadade och rökluktande kläder som tillhörde 24-åringen samt en bensindunk, ger mannen förklaringar till:
– Det kan vara brännmärken efter cigaretter, och bensindunken har stått där tidigare. Jag har ingenting med branden att göra, jag var inte ute på natten och gick i några Foppatofflor – och det vistas många personer i den här bostaden och det finns många par med skor där.
Det uppstår under förhören ett lika intressant som tilltrasslat resonemang mellan parterna om de Foppatofflor och Pumaskor som ska ha använts vid mordbranden och som hittades i lägenheten – och hur stora fötter de misstänkta har samt om det fanns dubletter av vissa skor i lägenheten.
Vid middagstid på tisdagen kom beskedet: båda männen släpps på fri fot. En av männen misstänks fortfarande för mordbranden, men den bedöms som "mindre allvarlig" av tingsrätten.
Förra veckan stod 27-åringen inför rätta, då misstänkt främst för flera narkotikabrott av inte alltför allvarlig grad.
Vid tisdagens slutpläderingar i rättegången om mordbranden, där både 24-åringen och 27-åringen förnekade brott, menade åklagare Anna Lundberg att bevisningen - utifrån vad som framkommit under förhandlingen - hade försvagats mot 27-åringen vad gäller anklagelsen om mordbrand. Därför hade hon inget yrkande om att 27-åringen skulle kvarbli i häktet, vilket också blev tingsrättens beslut. Inlandsbon försattes på fri fot.
Däremot menade åklagaren att 24-åringen skulle fortsätta sitta häktad i väntan på domen, Anna Lundberg menade att bevisningen räckte för fortsatta misstankar om mordbrand.
Skellefteå tingsrätt höll delvis med, mannen är misstänkt för mordbrand, men den rubriceras som "mindre allvarlig". Eftersom straffvärdet är lägre för det brottet jämfört med minimistraffet på två års fängelse för mordbrand av "normalgraden" så fann tingsrätten inga skäl att mannen skulle sitta fortsatt häktad. Därför släpptes även han efter förhandlingen.
Attentatet mot polishuset: ”Det kändes otäckt efteråt”Häktade för mordbrand mot polisstationen i Norsjö: ”Om de tror att vi backar fick mordbranden fel effekt”