På bilden står arbetschef Joakim Selin på den nya bottennivån. Det gick åt 320 ton grus och 45 kubikmeter betong för att höja botten i den gamla bassängen, som var byggd 1955-1956.
Nu står den redo för att ta emot den nya plåtbalja som förhoppningsvis ska ge en tät och lättskött bassäng i många år framåt.
Baljan ska stå på betongplattorna man ser. Vid sidan om dem har det sparats rännor för vattenrören och en stålram.
Plåtbaljan är beställd från en firma i Österrike, och den levereras i vinter.
Norrans förra besök var i oktober och då hade rivningarna nyss börjat. Massor av kakel och betong skulle bort, samt många mellanväggar.
Bad från 50-talet totalrenoverasFrån vårvintern och framåt har man nu byggt upp nya väggar, dragit rör och ledningar, förstärkt grunden under bassängen och mycket mer.
Tar två år
Renoveringen började i september i fjol och pågår till augusti 2020. Två år, det är lika lång tid som ett nybygge hade tagit.
- Saker får ta den tid som behövs. Skulle vi forcera skulle det kosta mer, säger Johannes Lundgren, projektledare på support och lokaler, Skellefteå kommun.
Under byggtiden har cirka 15 personer varit i arbete och först till vintern ökar styrkan till det dubbla. Då kan fler moment ske samtidigt när man svetsar ihop plåtbaljan, målar, sätter kakel, monterar inredning.
Ser sargat ut
Vi går en runda i huset som ännu ser rätt sargat ut.
I sidobyggnaden som ligger ut mot S:t Örjansvägen ska fritidsgård och bibliotek få var sin våning. Där har gamla innerväggarna tagits bort, men nya är inte byggda.
I badhuset pågår mycket arbete i entré och foajé. Trappen från markplan flyttas till ett nytt ställe och uppe i foajén blir det omflyttning av det mesta.
Där barnbassängen ska vara ser vi ett rektangulärt hål.
- Där ska en plastbalja placeras som är själva bassängen. Den har böjd form och har inbyggda lekmöjligheter, ungefär som den i Eddahallen, säger Johannes Lundgren.
I källaren bygger en tysk firma de nya vattentankarna av plast. Det blir flera stycken varav den största rymmer 35 kubikmeter.
- Det blir betydligt mer avancerad och energisnål rening. När vatten skvalpar över i bräddningsrännnorna går det till utjämningstankar och på vägen tar man tillvara värmen, berättar Johannes.
Detta system kräver fler tankar jämfört med gamla badet.
Ännu en stor uppgift har varit att byta fönster. Byggnaden har enormt mycket fönster totalt 122 stycken, varav 102 har bytts.
Nu under sommaren har det varit fokus på det yttre, och alla väggar som inte är av tegel har målats. Istället för den gamla smutsrosa färgen får badhuset en ljus färg som enligt arkitekten ska vara grå, men som nog ser mera beige ut.
Hur har då arbetet gått så här långt?
– Betongen i den gamla bassängen var i sämre skick än väntat, så där blev det mera arbete. I gengäld har en del annat gått bättre än väntat. Vi håller budgeten, säger Joakim Selin, arbetschef på Rekab.