Boliden stäms för giftdumpning

Boliden stäms på 90 miljoner kronor av bybor i Chile sedan företaget dumpat stora mängder giftigt avfall i området på 1980-talet. Enligt stämningen har många fått svåra skador.

Ekonomi, näringsliv & finans2013-09-16 16:30

Boliden betalade 1985 ett chilenskt bolag för att bli av med avfallet, skriver Dagens Nyheter. Massorna lämnades helt öppet i naturen och tusentals drabbades av förgiftning.

Många lider av sjukdomar som cancer, värk i leder och skelett. De flesta av dem är barn.

- Boliden visste om att lagstiftningen kring det här skulle skärpas i Sverige och i världen och hade därför bråttom att hitta en lösning. Och i stället för att ta hand om det själv skickade man iväg det tvärs över jordklotet till Pinochets Chile som var närmast ett u-land och till en mottagare som inte hade rent mjöl i påsen. De får 10 miljoner av Boliden som de tacksamt tar emot och låter sen avfallet ligga helt öppet, säger Johan Öberg, som tillsammans med kollegorna Karin Skugge och Göran Starkebo på Carat Advokatbyrå företräder de 707 byborna.

Världsunik metod

En viktig del av underlaget till stämningen är en patentansökan som Boliden själva lämnade in några år innan avfallet skeppades i väg. Företaget skriver i denna att man har en världsunik metod och är ledande på att ta hand om just sådant här avfall. I patentansökan beskrivs också hur farligt detta avfall är om det inte tas om hand på ett ordentligt sätt. Boliden visste alltså om de betydande svårigheterna att hantera avfallet och att man själva förmodligen var det företag i världen just då som var bäst lämpat att ta hand om det.

- Det är alltså med vetskap om det här som man langar i väg detta till ett förhållandevis litet företag som man vet inte alls har de resurser som Boliden har. Men man blundar och betalar och hör sen aldrig av sig igen, säger Johan Öberg.

Arsenik ligger kvar

Än i dag ligger arsenik kvar på platsen där Boliden dumpat den i regionen Arica i norra Chile. Samtliga 707 bybor som ingår i stämningen har kraftigt förhöjda nivåer av arsenik i kroppen.

- Det som har hänt i Arica är väldigt, väldigt tragiskt och beklagligt för de som är drabbade och är det så att det är material från Boliden som är en del av detta så är det än mer beklagligt för oss, säger Marcela Sylvander, kommunikationsdirektör på Boliden.

Boliden anser dock att materialet som skeppades över 1984-85 helt övergick i det chilenska företaget Promels ägo och därmed övergick även ansvaret för den fortsatta hanteringen av det. Chilenska myndigheter bär sedan ansvar för att det senare byggdes bostäder i nära anslutning till området där avfallet dumpats.

- Det har ju också varit rättegångar i Chile där det fastslagits att chilenska myndigheter och Promel är de ansvariga för det inträffade, säger Marcela Sylvander och förklarar att Boliden gjorde revisioner på plats inför att materialet skulle skeppas iväg.

- Vår dåvarande miljöchef reste över vid två tillfällen och han kom fram till att det var en anläggning som skulle kunna ta emot det här materialet.

Boliden stå för kalaset

Initiativtagare till stämningen är den USA-baserade organisationen Environmental Defender Law Center (EDLC). De kontaktade i sin tur Johan Öberg som tillsammans med sina kollegor arbetat med fallet i två år. EDLC har under den tiden stått för utlägg men i övrigt har advokaterna förberett stämningsansökan utan att ta ut något arvode.

- Vi jobbar utan att skicka fakturor men hoppas i slutändan att Boliden får stå för kalaset, säger Johan Öberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!