Bilar skapar inte en attraktiv stad

Ledare. Budskapet var solklart: ska Skellefteå få en attraktiv stadskärna måste bilarna bli färre.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Politik2015-03-19 05:25
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Följer Skellefteås politiker konsulternas förslag blir det ingen ny centralt belägen bro över älven. I stället blir det en massiv satsning på gående, på cyklister och på kollektivtrafik. Budskapet var solklart: ska Skellefteå få en attraktiv stadskärna måste bilarna bli färre.

Det går mode och trender i allting, så även i stadsplanering. För lite mer än 50 år sedan började bilarna successivt att ta över städerna. Nästan all stadsplaneringen gick ut på en enda sak, att underlätta för den nya folkrörelsen – bilismen.

Nu är pendeln på väg att svänga tillbaka. Att cykla är både inne och trendigt. I Köpenhamn, med ambition att bli världens bästa cykelstad, har cyklisterna egna gräddfiler. I London byggs det superhighways för cyklisterna. I Amsterdam finns en genomtänkt cykelinfrastruktur med ett omfattande nätverk av cykelbanor. Det finns 40 mil cykelbana helt skild från annan trafik.

Översätt det till Skellefteås förhållanden, och önskemål om ett levande, attraktivt centrum, och du pratar i termer av mindre plats för bilarna på gatorna, mer grönska, hastighetsbegränsningar, genare cykelleder och gångstråk, hårdare styrda trafikströmmar, färre gatuparkeringar, mer kollektivtrafik och gärna att Östra leden byggs.

Ett av de mer radikala förslagen var att riva Parkbron och bygga en ny där olika trafikslag kan samsas. Ett annat var att förse Kanalgatan med en liten å för dagvatten, ett biofilter för vattenrening. Enligt Iterios konsulter är Kanalgatan så bred att man ändå skulle få plats med träd, trottoarer, cykelbanor, parkeringar och körbanor.

Nu har Skellefteås politiker fått lite att fundera på. Det var många goda förslag och idéer som konsulterna presenterade. Först ska trafiksystemlösningen förankras i kommunstyrelsens au sedan blir det samråd och utställning och sommaren 2016 ska fullmäktige klubba igenom den nya översiktsplanen för Skellefteå centrum.

Brofrågan har varit en politisk surdeg som dragits i långbänk alldeles för länge. Nu när konsulterna var eniga vad gäller en ny centrumbro blir det med stor sannolikhet lättare för broförespråkare och bromotståndare att komma överens. Socialdemokraterna slipper gå emot en rådgivande folkomröstning, vars resultat man sagt att man ska respektera, och övriga partier slipper förklara varför de så hårdnackat sagt nej till en bro.

Med de tre konsulternas rapporter är brodiskussionerna förhoppningsvis politiskt avslutade en gång för alla. Det här är en fråga som inte kan ältas i evighet. För ska Skellefteå nå sitt högt ställda befolkningsmål finns det så oerhört många andra frågor som politikerna behöver ta itu med.

undefined
undefined