Bil- och mopedjakten vid Brännanskolan: Därför misstänks bilföraren för grovt brott

Den 45-årige mannen misstänks för att med bilen ha kört efter mopedisten längs gator, gång– och cykelvägar – och till sist medvetet kört på mopeden så att föraren kastades till marken. ”De här personerna har tidigare haft dispyter”, säger Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå.

22 maj 2019 07:01

Det var vid 10.30-tiden tisdagen den 15 maj som SOS Alarm fick in ett larm om en trafikolycka mellan en bil och en moped på Brännavägen i Skellefteå, alldeles intill gamla Brännanskolan.

Flera poliser kallades till platsen och snabbt uppstod misstankar om att det inträffat något brottsligt i samband med händelsen.

Häktade bilförarens advokat: ”Han hotades med ett vapen”Polisinsats vid Brännanskolan

Polisen grep såväl den 45-årige bilföraren samt mopedisten, som kastats av sin moped i samband med att han blev påkörd av 45-åringens bil. Mopedisten ådrog sig inga allvarliga skador.

Föraren av mopeden släpptes senare samma dag, misstanken gällde att han med ett vapen skulle ha agerat hotfullt mot 45-åringen.

Men bilföraren anhölls efter beslut av åklagare, misstänkt för försök till grov misshandel.

Frågan är då: varför misstänks bilföraren för ett grovt försöksbrott?

Enligt Johan Kristiansson vid polisen i Skellefteå så bygger detta dels på uppgifter från mopedisten, dels på vittnesuppgifter.

Gång– och cykelvägar

– Bilföraren misstänks ha förföljt mopedisten såväl på gator som på gång– och cykelvägar intill Brännavägen och skolan, vilket alltså avslutats med att han kört in med sin bil i mopeden.

– De här två personerna känner varandra sedan tidigare, och de har också haft dispyter sinsemellan. Det kan möjligen vara en bakomliggande orsak till den här händelsen, fortsätter Johann Kristiansson.

Att förfölja en mopedist med en bil och slutligen köra på denne låter som en allvarlig händelse?

– Ja, det är det. Men vi har inga uppgifter om att föraren – efter kollisionen med mopeden – ska ha försökt köra på den, på marken, liggande mopedisten. Det tar alltså slut i och med krocken, svarar Johann Kristiansson.

Sitter häktad

I fredags häktades 45-åringen av Skellefteå tingsrätt, han är på sannolika skäl misstänkt för försök till grov misshandel.

Vid förhandlingen förnekade mannen brott och menade att det handlat om en olyckshändelse och ingen medveten handling från hans sida.

Tingsrättens beslut: Det finns risk att han på fri fot kan försvåra utredningen samt att han fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Berggren

Ämnen du kan följa