Kommunala bolag lyder under samma lagar som myndigheter. Det betyder att samma krav på insyn och öppenhet gäller för bolaget som för kommunen. Det är dock långt från alla kommunala bolag som tycks medvetna om detta:
Stockstugan blev politikers sommarstuga– Nej, när man utför tester av det här brukar det visa sig att ungefär hälften av bolagen inte har en aning om att det är så, säger han.
Svårt att granska
När Norran vill granska de stugförsäljningar som finns visar det sig snart att det blir komplicerat, eftersom underlag inte har sparats. Det kan bryta mot ett flertal lagar, fortsätter Olle Lundin. Bland annat det grundlagsstadgade kravet på öppenhet och insyn i myndigheter.
– Tanken är ju att det ska vara lätt att få insyn, både för allmänhet och media. Det är ju inte på skoj de här lagarna finns, följer man dem inte så begränsas rätten till insyn. I värsta fall kan det vara brottsligt, säger han.
Vad skulle det kunna röra sig om för brott?
– Om en tjänsteman kastat bort något medvetet, då kan det röra sig om tjänstefel.
Han exemplifierar med en biskop som valde att bränna upp brev för att slippa lämna ut dem till media.
– Hon tyckte att innehållet i breven var för känsligt. Det var präster som svarat på frågor om hur de mådde. Men hon hade inte rätt att förstöra dem och dömdes för just tjänstefel.
Om det inte är medvetet, utan bara slarv?
– Det är klart att alla myndigheter någon gång kan råka tappa bort en handling, men händer det upprepade gånger eller om det beror på bristande rutiner, så är det ett allvarligt problem, säger Olle Lundin.
Kommunchefen Jim Lundmark medger att detta kan vara ett ”förbättringsområde.”
– Vi har pratat om det här. Självklart ska insyn och öppenhet råda, det ska vara lätt att finna det man söker.
I dag är det inte det. Vad ska ni förändra?
– Tanken är att även bolagen ska ingå i kommunens ärendesystem. Det skulle innebära att exempelvis inkommande handlingar diarieförs på samma sätt inom bolagen som i kommunen. Vi ska se till att få detta att fungera, säger Jim Lundmark.