Anledningen är bland annat omvärldsförändringarna. Politikerna talar om att försvaret ska få mer resurser och detta kan innebära att jägarbataljonen tillförs mer resurser, inte minst för övningar.
– Förr övade vi i stora volymer, det går inte längre. Nu är kostymen betydligt mindre, men vi har hög kvalitet på vår verksamhet. Vi behöver dock öva mera och mer resurser kan ge oss den chansen.
I Globen
Under kalla kriget kunde Sverige mobilisera cirka 800 000 personer som skulle ingå i krigsmakten. Nu kan personalen i armén rymmas i Globen i Stockholm..
– Det handlar om cirka 13 000 soldater och officerare i hela armén. Det är givetvis ytterst lite än jämfört med förr, säger Larsson.
Varken bataljonschefen eller stabschefen Björn Eliasson anser att Sverige ska gå tillbaka till den gamla modellen med ett jättelikt invasionsförsvar där så kallade ”sega gubbar” utgjorde ryggraden.
– Hotbilden ser helt annorlunda i dag än jämfört med förr. Men den kvantitativa volymen vad gäller personella resurser bör utökas.
Har resurser
När det gäller utrustning och vapen finns inga direkta klagomål från jägarbataljonen.
– Vi har i stora drag de resurser vi behöver.
Längre tid
Utmaningen för den högsta ledningen på jägarbataljonen är att få behålla yrkessoldaterna under längre tid. Värnplikten försvann 2010 och målet är nu att få ha kvar yrkessoldaterna i åtta år med chans till förlängning i ytterligare fyra år.
– Det är givetvis en stor utmaning att få behålla soldaterna under hela denna tid, säger Teddy Larsson.
Inom jägarbataljonen är man givetvis nöjda och glada över att både allmänhet och politiker nu börjar diskutera försvars- och säkerhetspolitik igen. Fokus ska också mer ligga på vårt nationella försvar.
– Det är ju givetvis det viktigaste, att vi kan försvara vårt eget land mot yttre hot, säger Teddy Larsson.