”Barnen var så glada att vi fick jobb”

Sedan augusti har Skelleftebuss anställt 36 nya chaufförer. Hälften av dem har utländsk härkomst. ”Jag är jätteglad, jag har hittat det perfekta jobbet”, säger Cecilia Pinto.

Trivs. ”Jag tycker om mitt jobb väldigt mycket”, säger Cecilia Pinto. Hon kommer från Colombia och har kört buss i drygt fem år.

Trivs. ”Jag tycker om mitt jobb väldigt mycket”, säger Cecilia Pinto. Hon kommer från Colombia och har kört buss i drygt fem år.

Foto: Trivs. ”Jag tycker om mitt jobb väldigt mycket”, säger Cecilia Pinto. Hon kommer från Colombia och har kört buss i drygt fem år.

Ekonomi, näringsliv & finans2014-11-27 07:00

Hon är från Colombia och har jobbat på Skelleftebuss i drygt fem år. Hon hör inte till de senast anställda men kan tydligt förmedla den känsla hon hade när hon fick jobbet.

Cecilia Pinto berättar om hur hon försökt starta eget, sedan planterat skog, lärt ut spanska, utbildat sig till svetsare och praktiserat på Alimak Hek ett tag. Men så kom lågkonjunkturen.

– Då utbildade mig till busschaufför. Både jag och min man fick jobb. Barnen var så glada att vi fick jobb. Att skaffa ett jobb förbättrar allt – språket, ekonomin och man blir en förebild för barnen, man visar att om man kämpar så går det till slut, säger hon.

Det är Mustafa Nor som samlat några chaufförer med utländsk härkomst till Norrans besök.

– Jag är så himla glad att vi blivit så många. Jag har jobbat som busschaufför i 13 år och var först ut att bli anställd med utländsk bakgrund i Skelleftebuss. Det är bra att Skelleftebuss anställer personer utan att fråga om hudfärg eller religion, säger han.

Ali Abdowod är en av de senast anställda. Han kommer ursprungligen från Iran, men har jobbat som busschaufför i Göteborg i sju år. Sedan två månader tillbaka arbetar han för Skelleftebuss.

– Det bästa med jobbet är att träffa människor. Jag vill inte sitta hemma, jag vill jobba och betala skatt som alla andra, säger han.

I senaste valet ökade Sverigedemokraterna mycket. Gruppen av busschaufförer får frågan om de har märkt av sådana tongångar i kontakterna med sina resenärer. De flesta skakar på huvudet. Levis Chacón berättar:

– Jag körde en gång en kille som började fråga varifrån jag kom och jag svarade Colombia. Han sa att han skulle rösta på Sverigedemokraterna. Han sa att vi gör ett bra jobb men att vi är för många. Det är ju så – alla tänker olika.

– Men vi kan inte påstå att svenskar inte gillar invandrare. Många är positiva, är nyfikna och ställer frågor, säger Manish Kumar, som kommer från Indien.

De berättar att jobbet är ett bra sätt att lära sig svenska.

– Jag lär mig nya ord varje dag av mina passagerare. Nu senast lärde jag mig ordet makthavare, säger Cecilia Pinto och ler.

undefined
Nå målet. ”Att Skelleftebuss anställer personer med utländsk bakgrund är ett sätt att snabbare nå målet om 80 000 invånare till år 2030”, säger Mustafa Nor.
undefined
Gillar uniformen. ”Vi har mycket ansvar och är Skellefteås ansikte utåt – vi måste vara snygga”, säger Levis Chacón.
undefined
Blandning. Busschaufförerna kommer från hela världen. Från vänster Manish Kumar, Indien, Mustafa Nor, Somalia, Levis Chacón, Colombia, Cecilia Pinto, Colombia, Alvaro Quintero, Colombia, Soleiman Bitasi, Iran, Ali Abdowod, Iran och Ahmed Hussein Mohamed, Somalia.
undefined
Trivs. ”Jag tycker om mitt jobb väldigt mycket”, säger Cecilia Pinto. Hon kommer från Colombia och har kört buss i drygt fem år.

Skelleftebuss

Skelleftebuss bildades 1974 genom en sammanslagning av Skellefteå Lokaltrafik, Skelleftedalens Trafik och delar av Postens Diligenstrafik.

Vid starten fanns 16 bussar och ett 30-tal anställda.

Fordonsparken består idag av cirka 130 fordon och 236 anställda, varav 15 procent har utländsk härkomst.

Företaget ägs till 100 procent av Skellefteå Stadshus AB, som i sin tur är helägt av Skellefteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!