Den gamla detaljplanen som skulle gjort det möjligt för ett höghus på 12 våningar upphävdes i domstol, och fastighetsägaren till tomten Höder 1 och 9 tog nya tag.
Fastighetsbolaget föreslår ett lägre hus, med som mest åtta våningar, men som istället är bredare. Det flyttas också längst söderut på tomten, vilket gör att huset kommer längre från de grannar som klagat och bor i bostadsrättsföreningen Höder.
Från grannarna är det nu två par som motsätter sig byggandet. De anser att även åtta våningar är för mycket och önskar att byggandet skulle stanna vid de 4-5 våningar som är gällande norm i innerstan. De tycker att den aktuella innergården inte är ”rätt ställe” att bygga höghus, vilket det måste vara enligt gällande översiktsplan.
Tolv rum för mörka
Det klagas på att dagsljusutredningen är felaktigt gjord och underskattar hur mycket lägenheterna i deras hus skulle drabbas.
"Det är inte fyra rum som får dagsljus under normen utan tolv", skriver de. Dessutom är det vardagsrum och kök som blir för mörka, det vill säga rum där man vistas mycket.
Just detta klagomål instämmer länsstyrelsen i. Även de upptäckte att antalet mörka rum är för lågt beräknat.
Dessutom klagar både grannar och länsstyrelse på att skuggstudien är gjord för april, juni och september månader, och det önskas beräkningar även för det mörkare vinterhalvåret.
Brandbilars infart
Det råder oklarhet om infart för brandbilar. Samhällsbyggnad skriver att det inte bör vara infart från Kanalgatan via Pingstkyrkans tomt. Dels för att gatan av trafiksäkerhetsskäl ska ha så få infarter till fastigheter som möjligt, dels för att det faktiskt är en annan ägare på den tomten som kan ha byggplaner. Då skulle vägen i värsta fall byggas för.
En portik, alltså hög öppning i huset, kan alltså behövas in i kvarteret. I övrigt gäller att man klarar olika avstånd som räddningstjänsten kräver för att kunna jobba med sina korgbilar.
Apropå innergård så har flera klagat över att den skulle bli väldigt mörk, den skulle mest troligt aldrig ha sol. Det anses bryta mot reglerna om bra utemiljö.
En familj som bor i bostadsrättsföreningen Höder påpekar särskilt att man inte får ta deras gård för att ingå i en gemensam uteplats. ”Vår gård bör avgränsas med ett staket”, föreslår de.
Effekten av höga hus
Till sist kan sägas att länsstyrelsen har samma kritik som de hade för Höderskrapan. Nämligen att man borde ha gjort kvartersstudier i ett större område innan man tillåter höghus i innerstan.
”Kvartersvisa omstruktureringar var för sig kan synas ha liten påverkan, men sammantaget kan resultatet bli mycket omfattande” skriver länsstyrelsen apropå att kommunen tillåter höga hus här och där.
Kvarteret Höder: Byggherren kommer med nytt förslagDagsljuset ska utredas för grannarna till höghusetHögsta instans stoppade Höderskrapan - arbetet måste nu börja om från börjanKommunen går till överdomstol - vill tillåta HöderskrapanGrannarna lyckades: Planen för Höderskrapan upphävdesKunde ha börjat i mars - nu skjuts storbygget i Skellefteå uppProtesterna hjälpte inte – planen för höghuset i centrum har antagitsHöghuset i kvarteret Höder: Så vill politikerna göraFår höghus elva meter från sina fönster. Boende i centrum vill stoppa bygget.Byggherren: Vi vill göra ett kilformigt höghus