Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har på kort tid fått in tre lex Sarah-anmälningar som rör allvarliga missförhållanden eller påtagliga risker för allvarliga missförhållanden vid Kvarnåsen HVB utanför Norsjö.
I ett av fallen handlar det om klienter som har återfallit i missbruk och överdoserat på spice. När det hände fanns ingen ur personalen på plats, i stället var det en annan boende som larmade räddningstjänsten.
Personalen kom tillbaka till boendet ungefär samtidigt som räddningstjänsten och klienterna fördes med ambulans till Lycksele för att få vård.
Kraftigt påverkade
Vid ett annat tillfälle hittade personal klienter som satt ute och var kraftigt påverkade. Klienterna hade tagit droger tillsammans och var i omedelbart behov av akutvård. Ambulans tillkallades och skjutsade de boende till sjukhusen i Skellefteå och Lycksele.
Den tredje anmälan gäller en klient som var så kraftigt påverkad att det krävdes ambulanstransport till akuten i Lycksele. Personen bedömdes sedan må bättre och fick återvända till Kvarnåsen.
Återfall och överdos när knark kom in på behandlingshemmetMen när klienten på morgonen gick ut för att ta en cigarett blev hen omedelbart påverkad, okontaktbar och kräktes.
Behandlingshemmet i Kvarnåsen startades av Libo Care 2012, köptes av Jan Emanuel Johansson och hans bolag Hoppetgruppen förra sommaren men ägs numera av Vildmarken HVB AB som är en del av HVB Region Norrland (se separata artiklar).
Extra personal
Vildmarkens vd Fredrik Rönnbäck säger att Kvarnåsen HVB och dess ledning ser mycket allvarligt på det som hänt och att man som en direkt följd av det har vidtagit åtgärder i samarbete med polisen.
Vi har vidtagit de åtgärder vi ska göra och jobbar ständigt med att förbättra kvaliteten.
Bland annat har extra personal satts in och ledarskapet förstärkts. Att boendet lämnades obemannat går stick i stäv med alla riktlinjer och rutiner, därför har även åtgärder vidtagits gentemot den inblandade personalen.
– Vi har vidtagit de åtgärder vi ska göra och jobbar ständigt med att förbättra kvaliteten, säger Fredrik Rönnbäck.
Han berättar att det hela började med att droger kommit in på behandlingshemmet. En snabb efterforskning visade att de kommit in via brev. Därefter tog HVB-hemmet kontakt med polisen, som i sin tur kontaktade posten.
Dödlig drog
Att det handlade om den dödliga nätdrogen spice gjorde saken än allvarligare. Spice ska egentligen blandas ut, men det skedde inte vid det här tillfället.
– Då blir drogen så stark att det rent är katastrofalt, säger Fredrik Rönnbäck.
Ett annat problem med spice är att den består av olika kemiska substanser och därför är svår att narkotikaklassa. Dessutom syns den inte i urinprov.
Jan-Emanuel har sålt i Kvarnåsen och lämnat branschenFredrik Rönnbäck framhåller också att Kvarnåsen HVB är ett boende för vuxna som är under behandling frivilligt. Det innebär att personalen normalt inte kan hindra klienter att använda mobiler eller datorer för att skaffa droger och inte heller rutinmässigt visitera boende eller gå igenom deras rum.
Samarbete
– Därför är det viktigt att vi samarbetar med polisen. Vi måste ligga före och försöka förebygga.
HVB-hemmet i Kvarnåsen grundades alltså av Libo Care, som även drev ett behandlingshem i Norsjövallen.
Som Norran tidigare berättat kantades bolagets tid i Norsjö kommun av omfattande missförhållanden och massiv kritik. Det handlade om allt ifrån bristande bemanning och droger som flödade inne på boendet till brott som begicks av klienter.
Efter ett dödsfall inne på boendet och skarp kritik från polisen beslutade Ivo till sist att stänga behandlingshemmet i Norsjövallen.
Polisen
Men enligt Fredrik Rönnbäck finns det ingen risk för att det blir lika illa den här gången.
– Nej, nej, absolut inte. De hade en helt annan behandling. Vi försöker hjälpa människor som hamnat på glid med alkohol och droger. Men det måste finnas en vilja från personerna själva också.
Bo Sandström, chef för polisen i Norsjö och Malå, tycker också att polisen har ett bra samarbete med de nya ägarna, betydligt bättre än på Libo Cares tid.
– De tvekar inte att ringa till oss och vi har inga tveksamheter att ringa till dem eller åka dit om det behövs. Så jag har inga som helst synpunkter på samarbetet, säger han.