När de elever som går på grundskolorna Kyrkholmsskolan och Öbergaskolan samt Öberga fritidshem i Arjeplog kommer tillbaka efter sportlovet, då är det nya regler som gäller.
Från och med tisdagen den 13 mars är nämligen skolorna och dess lokaler en mobilfri zon. Det har nu skolledningen beslutat. Det blir ”mobilförbud” på området.
– Mobilfri zon låter trevligare, det är en rubrik som vi tror på, säger grundskolornas rektor Ola Sonidsson.
Tankarna kring det här har vuxit fram under en lång tid.
– Det är en lång process som vi har gått igenom för att bestämma det här. Jag tillträdde som rektor i Arjeplog 2015 och diskussionen har funnits sedan dess. Men innan man kan ta beslutet så gäller det att man vet att alla är med på tåget, att alla känner att det är något som vi kan fixa.
Rapporter om att barn blir stressade och tappar fokus av att ständigt vara uppkopplade, vilket gör det svårt för dem att fokusera på skolarbetet, samtidigt som samhällsklimatet har blivit allt tuffare, hjälpte också till att beslutet till slut togs.
– Det har inte varit någon enskild händelse som ligger bakom det hela, utan mer en helhet, säger Sonidsson.
– Skollagen säger också att vi ska ordna en trygg och säker skolmiljö och att elever och personal ska ha en bra arbetsmiljö. Som det har varit nu har det funnit de som inte har varit trygga när de har gått till skolan, som har varit rädd för att bli fotograferad och filmad. Och det gäller även lärare, som i skolsalen har undrat om någon elev har tagit en bild på dem för att sedan göra en nidbild som man lägger ut.
Hur kommer ni se till att de här bestämmelserna efterlevs?
– Vi kommer inte att jobba som detektiver och spioner. Det är en mobilfri zon, men vi tänker inte följa efter elever in på toaletten. Men det vi tänker är att alla elever vi har är minderåriga, och det är vårdnadshavarnas ansvar att hjälpa barnen att följa våra ordningsregler.
Hur har eleverna reagerat på det här beslutet?
– Det har varit både bu och bä, konstaterar Ola Sonidsson.
– Samtidigt så har vi gjort enkäter som har visat att mellan 45 och 50 procent av eleverna upplever att de blir störda av andra elevers mobiler under lektionstid. Nu säger jag inte att 45 procent av eleverna tycker att det är ett bra beslut, men ändå.
Några elever har också uttryckt funderingar i stil med "hur ska jag då tar mig hem om jag måste gå hem tidigare?”.
– Men vi har telefon på skolan och vårdnadshavare kan alltid få tag i barnen, och de kommer alltid att kunna ringa hem, så det löser sig alltid. Det kommer kanske bara att bli lite besvärligare i en övergångsperiod.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FHornavan%2Fposts%2F1797089203668808&width=500" width="500" height="633" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>