Arbetare i Skellefteå har endast rätt till 100 kronor i månaden: ”Det här är slavavtal”

Motsägelsefulla uppgifter presenteras och fackliga representanter ska ha vägrats kontakt med arbetarna. ”Det här är slavavtal”, säger Jan-Crister Riggo vid Svenska målareförbundet.

Jan-Crister Riggo och Thomas Lundsten ska inte ha tillåtits upp på hotellet.

Jan-Crister Riggo och Thomas Lundsten ska inte ha tillåtits upp på hotellet.

Foto: Jonas Nilsson

Skellefteå2018-02-28 06:15
undefined
Jan-Crister Riggo, ombudsman för Svenska målareförbundet, och Thomas Lundsten, representant för arbetsgivarföreningen Måleriföretagen, besökte Malmia i Skellefteå för att träffa de utländska arbetarna.

Hotellägaren Kristofer Lundström, som driver Skellefteå hotell- och konferens AB, har anlitat det bulgariska företaget Kreal LTD för ombyggnad av cirka 50 rum på Malmia hotell i Skellefteå.

Enligt byggnadsarbetarnas anställningsavtal med företaget ska de arbeta för endast 10 euro i månaden, motsvarande 99,8 svenska kronor. Det finns dock motstridiga uppgifter om hur mycket de egentligen får.

Enligt avtalen ska arbetarna få högre lön i förhållande till sin erfarenhet inom yrket: 0,6 procent per år. Det framgår däremot att ingen av de anställda har någon sådan erfarenhet.

Där klargörs det också att arbetsgivaren Kreal ska stå för arbetarnas kostnader för mat och husrum.

Kan vi betrakta papperen som tillförlitliga?

– Ja herregud, säger Jan-Crister Riggo, ombudsman för Svenska målareförbundet.

Facket söker kontakt

Anställningsavtalen uppdagades när Jimmy Sjölander, ombudsman för Svenska byggnadsarbetareförbundet, besökte de utländska arbetarna.

– En av våra ombudsmän i Skellefteå var till hotellet, men han tog sig inte upp till våningen. Det är oklart varför. Jag har avtal med ett annat byggnadsföretag där, så de kunde inte neka mig tillträde. Jag fick papperen av en man som presenterade sig som bulgarernas chef, säger han.

Norran följde med när Jan-Crister Riggo och Thomas Lundsten, representant för arbetsgivarföreningen Måleriföretagen, besökte Malmia i Skellefteå på onsdagen den 21 februari.

Hotellchefen Emma Lundmark tog emot och bekräftade de bulgariska arbetarnas närvaro.

– Jag kan absolut sitta och prata med er, men inte med Norran, säger hon.

Norran lämnade därefter hotellet och inväntade representanterna från fackförbundet och arbetsgivarföreningen. En kort stund senare kom de ut.

– Hon sade att hon inte visste någonting om det där och hänvisade all kontakt till Kristofer Lundström, säger Jan-Crister Riggo.

De ska även ha försökt träffa arbetsgruppen från Kreal, men ingen av dem ska ha släppts förbi lobbyn.

undefined
Jan-Crister Riggo och Thomas Lundsten ska inte ha tillåtits upp på hotellet.

”Bara skitsnack”

Kristofer Lundström påstår dock att ingen facklig representant skulle ha nekats att träffa arbetarna.

– Byggnads har ju varit där till exempel, säger han.

Norran påpekar att ombudsmannen från Byggnads tog sig upp efter att en annan ombudsman ska ha vägrats tillträde och att varken Jan-Crister Riggo eller Thomas Lundsten ska ha släppts upp under onsdagen.

– Byggnads har varit där. Inte har vi nekat dem utan tvärtom, det är vi som har visat upp dem. Det där är bara skitsnack, säger Kristofer Lundström.

undefined
Kristofer Lundström säger sig ha undersökt de bulgariska arbetarnas arbetssituation. Han känner inte igen de anställningsavtal som Norran visar honom.

Hotellägarens ansvar

Kristofer Lundströms uppgifter står i stark kontrast till vad som framgår i arbetarnas anställningsavtal. Enligt honom står Skellefteå hotell- och konferens AB för arbetarnas kostnader för mat- och husrum.

Han ifrågasätter även att arbetarna inte skulle ha någon erfarenhet av arbetet.

– Jobbet är så pass bra att jag skulle säga att de har jobbat förr, säger han.

Kristofer Lundström visar ett intyg från Kreals företagsledning, där de intygar att de följer svenska kollektivavtal och betalar marknadsmässiga löner.

”Inget anständigt kontrakt säger någonting annat”

Han säger sig även ha pratat med arbetarna om deras löner och hänvisar till ett dokument med angivna utbetalningar för arbete i januari – som också har försetts av den bulgariska företagsledningen.

Enligt papperet skulle arbetarnas löner för 18 arbetsdagar i januari ha legat på mellan drygt 18 000 kronor och drygt 20 000 kronor efter skatt.

Har du sett att de här lönerna har fastställts i något avtal?

– Nej, det har jag inte, säger Kristofer Lundström.

Vilket ansvar har du för att säkerställa att de som jobbar i ditt hotell får skäliga löner?

– Jag känner att jag har ett ansvar, men man kan fråga sig hur långt man kan gå.

Jan-Crister Riggo framhåller att Kristofer Lundströms ansvar är större än andra aktörers på grund av hans storlek som uppdragsgivare.

Med tanke på hur enkelt Jimmy Sjölander fick ta del av arbetarnas anställningsavtal frågar Norran hur noggrann Kristofer Lundström har varit.

– Jag kan säkert ha gjort saker och ting bättre men faktum kvarstår; enligt de enda uppgifter som ni har och som jag har så har man tjänat i storleksordningen 20 000 efter skatt, säger han.

Det stämmer dock inte med Norrans uppgifter.

Stor motstridighet

Kristofer Lundström har tidigare uppgett att arbetarna skulle tjäna mellan 2 700 euro och 2 800 euro i månaden. I sådana fall skulle lönerna för arbetsdagarna i januari ha legat på omkring 22 500 kronor.

Kalkylen: Mer än dubbelt så dyrt

Enligt ett vidareförmedlat utskick från Kreals företagsledning skulle en arbetare ha fått två utbetalningar i januari, med en total summa som motsvarar nästan 38 000 kronor. En annan skulle ha fått drygt 19 300 kronor.

Det finns flera väldigt motstridiga uppgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!