Norran har i ett stort antal artiklar de senaste månaderna uppmärksammat mäns hot och våld mot kvinnor, allt från hur polisen och kommunen arbetar till pågående rättsfall och brottsoffrets Katarinas berättelse.
Här är några av dessa artiklar:
Katarina berättar om våldet och dödshoten: ”Kan jag hjälpa en enda kvinna så är jag nöjd”Marie utreder mäns våld och hot mot kvinnor: ”Prata med en vän, få skadorna dokumenterade – och sök hjälp”Åsa om följderna av männens hot och våld: ”De här kvinnorna lever i ett helvete”Knivhögg hustrun – barnen blev vittnen: ”Sonen hörde skrik och räddade mamman”Centrum mot våld är en öppenvårdsverksamhet inom Individ- och familjeomsorgen i Skellefteå kommun i nära samverkan med psykiatrin i Skellefteå.
Verksamheten startade 2008 i projektform under namnet Centrum för kvinnofrid. Under 2009 blev det en permanent verksamhet.
År 2012 utökades verksamheten med Centrum för män, som riktade sig till personer som utsätter sin partner för våld.
Och samlingsnamnet Centrum mot våld – eller paraplynamnet som det också kallas – blir nu det officiella namnet för verksamheterna.
Elva personer arbetar i behandlingsledet (alla jobbar inte heltid med detta). Där ingår Kvinnofrid, Barnafrid och Behandling för utövare av våld.
På tisdagen uppmärksammades detta i Forumsalen vid Campus i Skellefteå.
Pär Åhdén, avdelningschef för individ– och familjeomsorgen, Skellefteå kommun, inledde tisdagen för att sedan lämna över till Åsa Lööv Wesslund och Olov Öhman, som presenterade verksamheten och det nya namnet ”Centrum mot våld”.
Åsa Lööv Wesslund, som utvecklingsledare för Centrum mot våld och jobbar i samtal på Kvinnofrid och Barnafrid, berättar för Norran att man valde det nya namnet dels för att förtydliga att "vi heter det vi gör”, dels att närliggande större kommunen, exempelvis Luleå och Umeå, har detta namn.
– Den som söker vår verksamhet ringer samma telefonnummer som förut, så där sker ingen förändring. Så ingångarna och verksamheten och stödsamtalen är detsamma, även om dessa självklart har utvecklats under åren. Men namnbytet ger oss en tydligare organisationsbild.
”Villiga till förändring”
Hon understryker vikten av arbetet som sker vid Kvinnofrid, Barnafrid och Behandling för utövare av våld.
– Vi finns där för att fånga upp de som är villiga till en förändring, att inte fortsätta leva kvar i våldet eller att att upphöra med våldet. Vi upplever att dessa ämnen, på olika sätt, uppmärksammas mera nu än tidigare. Hot och våld i nära relation lyfts fram – och även vad man kan göra åt problemet – vilket kan leda till att flera vågar söka kontakt, säger Åsa Lööv Wesslund.
På tisdagen medverkade även författaren och psykoterapeuten Josefin Grände, som har 20 års erfarenhet av arbete med mäns våld mot kvinnor.
Under föreläsningen tog hon bland annat upp tre perspektiv utifrån att se och möta våld i nära relationer: se och förstå våldet och dess konsekvenser, förstå våldets mekanismer samt vilken funktion det fyller för den person som utövar våldet.