I granskningen uttalar sig ett vittne som deltog på Spanienresan. Hon berättar bland annat om frikostigt bjudande från leverantörens sida, med middagar och luncher med alkohol, och en guidad dagstur i Laguardia.
Skellefteå Buss Spanienresa: Vittnet dokumenterar allt de gör på resan”Drog aldrig ett kort”
Under dessa dagar hittar Norran nästan inga utgifter alls på busschefernas företagskreditkort, trots att de befann sig på tjänsteresa. Vittnet berättade:
Utreder om uppgifterna är tillräckligt konkreta– Under dagarna i San Sebastian var det aldrig någon av oss som drog ett kort, det var alltid förbetalt av Irizar eller bjöds på av Scania-försäljaren.
Revisorerna har tittat på det där och ser inga större olämpligheter.
Även under Shanghai-resan ingick problematiska inslag – dels utifrån perspektivet att det kan saknas verksamhetsmässigt syfte, men också utifrån vem som faktiskt betalar för allt som bjuds. Norrans granskning visar att den deltagaravgift som Skellefteå Buss-deltagarna betalat knappast kan täcka de utgifter arrangören Scania haft.
Skellefteå Buss Shanghairesa med Scania: Flodkryssning, rundtur och alkohol Shanghairesan: Så mycket kan Scania ha bjudit påFörtroendet för vd är emellertid orubbat.
– Revisorerna har tittat på det där och ser inga större olämpligheter i just den biten, sa Roger Marklund, Skellefteå Buss ordförande angående eventuella mutmisstankar.
En enig Skellefteå Buss-styrelse uttrycker nu fullt förtroende för vd:n.
– Det råder inga tvivel om det, säger ordförande Roger Marklund (S).
Skellefteå Buss vd: ”Det är inte förbjudet att dricka vin”Och några utredningar av mutmisstankar planeras inte.
Man är aldrig helt i händerna på leverantören, det är ingen som kidnappar en. Man kan kontrollera var man hamnar, så att det inte bjuds på några inlindade extraförmåner, exempelvis en superlyxig svit.
Det som skett har enligt vd och ordförande för Skellefteå Stadshus AB varit ”olyckligt och olämpligt”, men även härifrån uttrycks förtroende.
Att inte gå till botten med indikationer om oegentligheter kan dock vara riskabelt, säger Natali Phalén, generaldirektör för Institutet mot mutor.
– Dels riskerar man att det hänt oegentligheter som man inte kan hantera. Dels så riskerar man ju att underminera hela det egna arbetet med god etik, säger hon.
Skellefteå Buss-resorna: Detta har häntAngående den weekend på ett lyxhotell som cheferna låter sig bjudas på förklarar vd att den var svår att undvika. Att det blev ett par nätter i förväg föranleddes av svårigheten att ”boka om biljetter” då besiktningen av bussen blev framflyttad en dag.
Kunde vd:n ha gjort något annorlunda?
– Jag kan inte bedöma det här specifika fallet, men generellt handlar det om att säkerställa att man vet vad man ger sig in på. Man är sällan helt i händerna på leverantören, det är ingen som kidnappar en utan ofta går det att i förväg kontrollera så att det inte bjuds på några inlindade extraförmåner, exempelvis en superlyxig svit, säger hon.
När besiktningsdagen flyttas fram, blir det plötsligt tre nätter på ett lyxhotell innan arbetet kommer igång. Alltså en helt ledig helg.
Är det okej att bjudas då?
– Man bör alltid fråga sig om det finns några alternativ? Tycker arbetsgivaren att det är viktigt att de faktiskt är där får man ta ställning till hur det ska betalas. Kanske kan bolaget betala istället för leverantören? Och är personerna där på arbetstid eller är de lediga under helgen och hur ska kostnaderna då fördelas?
Vem kan polisanmäla ett mutbrott?
– Vem som helst. Vid mutbrott saknas ofta ett tydligt brottsoffer som kan anmäla. Det är ofta personer som som sett någonting ske. När det gäller statliga myndigheter finns en skyldighet för arbetsgivaren att anmäla vid misstanke om mutbrott, det gäller inte kommuner. Men får man indikationer på att saker inte har gått rätt till – då är det jätteviktigt att man faktiskt går till botten med vad som hänt, säger Natali Phalén.
– Granskande journalistik är en oerhört viktig komponent i arbetet mot mutor.