Ansvarig utgivare: Låt inte näthatet segra

Not Found2015-11-04 06:15

Det sker hela tiden. Journalister som väljer att inte skriva. Forskare som tvekar att uttala sig. Politiker som väljer att inte framföra en åsikt. Allt för att undvika den våg av hat och hot som har kommit att bli vardag i det offentliga samtalet på nätet.

Varje dag förgiftar näthatet samhällskroppen och inskränker demokratin. Hat och hot på nätet har växt till en maktfaktor som sakta förtär den fria åsiktsbildning som tidigare tagits för given.

Exemplen är hur många som helst. Genusvetaren vid det svenska universitetet som inte längre vågar ta vissa debatter eftersom hans familj tidigare blivit hotad. Eller sociologiprofessorn som skrev en debattartikel som ledde till hot om att han borde "hålla truten" så att han kan "fortsätta njuta av livet". Eller den kvinnliga politikern som får sin mejlbox fylld av ord som "slyna", hora" och "fitta".

Och vi anpassar oss. Till slut så gör vi faktiskt det. Vi undviker vissa ord eller ämnen för att inte trigga hatarna. Vi avstår från att säga vår mening, eftersom vi inte tycker det är värt den våg av hat som följer.

När hatet också riktas mot statsbärande institutioner, som medierna och politiken, riskerar det dessutom att inskränka samhällsviktiga funktioner och i förlängningen demokratin. Det är så diktaturer fungerar.

Därför hålls i dag, den 4 november på No hate-dagen, en digital manifestation mot hat och hot på nätet. Kampanjen går ut på att under hela dagen posta kärleksfulla meddelanden och bilder i sociala medier under hashtagen #NoHateSe.

Det är andra året som No hate-dagen manifesteras. En dag som genomförs i samarbete med Nyheter24-gruppen och som är en del av No Hate Speech Movement, en kampanj som syftar till att göra internet bättre och som i första hand vänder sig till barn och unga.

Så passa på att sprida så mycket kärlek du bara kan i dag. Internet behöver det.

För det är ju faktiskt så att den absoluta majoriteten av oss inte hotar och hatar på nätet. Det stora flertalet vill ha ett samhällsklimat som bygger på ömsesidig respekt för varandra. Ett samhälle som är inkluderande, varmt och öppet. Som fördömer intolerans och extremism, men samtidigt välkomnar respektfull debatt och åsiktsfrihet.

De goda krafterna är alltid så mycket större.

Glöm aldrig det.

Marcus Melinder, ansvarig utgivare Norran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!