Amfetamin i skogen, hagelbössa i underkläderna: ”Jag följde efter – och hittade den här grejen”

Det börjar med ett tips om att det hörts skott i skogarna kring Ernst Alms väg i Norsjö. Det fortsätter med fyndet av stora mängder amfetamin som sedan byts ut mot mjöl, ett avsågat hagelgevär som gömts i underkläderna – och en två veckor lång kameraövervakning av platsen. Men hur slutar det: kommer den 30-årige inlandsbon att dömas för de dubbla grova brotten?

Med hjälp av en drönare tog polisen den här bilden som visar ungefär var 30-åringen greps i skogspartiet

Med hjälp av en drönare tog polisen den här bilden som visar ungefär var 30-åringen greps i skogspartiet

Foto: Polisen

NORSJÖ2019-11-09 08:01
undefined
Det här avsågade hagelgeväret hade 30-åringen instoppat i underkläderna när polisen grep honom tidigt på morgonen den 6 september i Norsjö.

Det är strax efter lunch onsdagen den 4 september, polisen Mikael Ekefjärd får i uppgift att åka till Norsjö efter att det inkommit tips om att det hörts skott i skogen kring Ernst Alms väg, inte långt från idrottsplatsen Rännaren.

Med på uppdraget är patrullhunden Joppli.

”Hunden markerar”

– Uppdraget är att söka av ett skogsparti där ett vittne har hört att det skjutits. Jag och Joppli går längs en stig i kanske 5-10 minuter, vi söker oss fram för att få en bild av området. Där jag väljer att vända och börja söka tillbaks i terrängen markerar Joppli inom en eller två minuter, berättar Mikael Ekefjärd.

– Hunden markerar på en plats mellan några små träd i en torr bäckfåra eller typ av sänka. Jag skrapar bort några centimeter av jord, barr och löv – och ser en plastpåse. Den visar sig senare innehålla amfetamin. Gömman och narkotikan hanteras därefter av andra kollegor, fortsätter han.

undefined
På den här platsen, mellan några små träd i en sänka vid Ernst Alms väg i Norsjö, hittades det stora amfetaminpartiet.

Nu inleds en omfattande polisiär spaningsinsats mot den plats där amfetaminet hittas.

Polisen Peter Enmark berättar:

– Jag åker ut till området i Norsjö där ”knarkgömman” finns och möter upp en kollega. Han går fram till gömman och hämtar upp det misstänkta knarket. Förpackningen stoppas i en plastkasse som jag har med mig.

Snabbtest ger besked

De tar med sig förpackningen till polisstationen i Norsjö där den försiktigt öppnas. En snabbtest visar att det handlar om amfetamin.

Spaningsledaren Rasem Chebil vidtar därefter ett flertal åtgärder.

– Jag tar kontakt med åklagare Marie Andersson, som beslutar att narkotikan ska bytas ut. Vi får också ett beslut från tingsrätten i Skellefteå om att en hemlig kameraövervakning får inledas.

undefined
Polisen inledde den 5 september en hemlig kameraövervakning i skogspartiet intill Ernst Alms väg i Norsjö

Kameran kommer på plats ett dygn senare, den 5 september. Dessförinnan spanar polisen mot knarkgömman, ingen person syns i närheten av platsen.

Den hemliga kameraövervakningen pågår till den 16 september, varför så lång tid?

– Vi ska jobba objektivt och följa bevisen, i det här fallet för att hitta alternativa gärningsmän. Därför bevakas platsen i nästan två veckor. Under den tiden syns ingen människa till på platsen, det enda vi ser är ett djur, svarar Rasem Chebil.

Beslutet om att byta ut narkotikan mot mjöl genomförs.

”Skaffat fram mjöl”

Polisen Stefan Lundström berättar hur bytet gjordes:

– Vi möts på polisstationen i Norsjö, en kollega har redan skaffat fram mjölet samt flera påsar som ska ersätta de påsar som omslöt narkotikan. Jag och kollegan tömmer, fotograferar och väger innehållet, den sista påsen som omslöt narkotikan väger 863 gram inklusive emballage.

– Efter att vi gjort snabbtesterna så tar vi en ny genomskinlig påse som vi fyller upp med 850 gram vetemjöl. Sedan förpackas detta på liknande sätt men med nya, liknande påsar. Sedan körs påsen ut och placeras som den låg när den hittades, fortsätter Stefan Lundström.

undefined
Inklusive emballage vägde amfetaminpartiet 863 gram. Värdet på gatan på detta parti, som visade sig vara 780 gram, är cirka en kvarts miljon kronor.

Detta sker vid 18.30-tiden onsdagen den 4 september.

Knappt två dygn senare sker ett genombrott i polisens spaningsarbete.

Rasem Chebil beskriver vad som sker:

– Den 6 september vid halv fyra-tiden på morgonen ser man på kameran hur en person kommer och går kring narkotikagömman. Det visar sig vara den 30-årige man som senare ska åtalas för bland annat grovt narkotikabrott, 780 gram amfetamin. Han går i princip rätt på narkotikagömman och grips av två poliser.

”Är bekant för oss”

En av poliserna som griper den 30-årige inlandsbon i skogspartiet berättar:

– Personen som vi kontrollerar i skogen visar sig vara en man som sedan tidigare är bekant för oss. Han har rört sig på ett misstänkt sätt inne i skogen. Han har en ficklampa men verkar vilja använda den så lite som möjligt trots att det är kolsvart ute.

undefined
Med hjälp av en drönare tog polisen den här bilden som visar ungefär var 30-åringen greps i skogspartiet

– När vi kontrollerar honom och förklarar att vi kommer att visitera honom så säger han direkt att vi måste kolla på det han har instoppat innanför byxorna, fortsätter polismannen berätta.

30-åringen ger en förklaring till varför han tidigt på morgonen befinner sig mitt ute i den mörka skogen, hur han följt efter två personer och sedan ”hittat den här grejen”.

”Gick samma väg”

– Jag följde efter dem, de gick samma väg som jag gick genom skogen, säger 30-åringen.

Men detta stämmer inte, enligt de poliser som spanar mot platsen, eftersom ingen annan person ses gå före 30-åringen i detta skogsparti.

”Grejen” är ett avsågat hagelgevär, som visar sig ha stulits i Norsjö från en privatperson 2016.

undefined
Det avsågade hagelgeväret var inlindat i en svart plastpåse, men vapenremmen fanns utanför påsen.

Polismannen igen:

– Innanför kalsongerna bär han någonting som är inlindat i svart plast, det syns också en vapenrem. Det är uppenbart att det är ett vapen. Min kollega plockar fram vapnet, det är nedstoppat innanför kalsongerna och rakt ner i vänster byxben. Genom att trycka på plasten känns det som att det är två pipor.

Två beslagsetiketter

30-åringen grips misstänkt för grovt vapenbrott och förs till polishuset i Skellefteå.

När påsen med vapnet senare öppnas på stationen i Skellefteå så hittas två beslagsetiketter med 30-åringens namn inuti knytet som döljer hagelgeväret.

Slutsatsen av detta är att 30-åringen återanvänt samma påse, som han en gång fått tillbaka av polisen, för att slå in vapnet med.

undefined
Vid husrannsakan hemma hos inlandsbon hittade polisen ammunition, däribland dessa hagelpatroner, mindre mängder amfetamin och cannabis samt en hembränningsapparat.

Påsen kommer från ett beslag som tagits från mannen i samband med att han var misstänkt för ett helt annat brott i Norsjö vintern 2018.

Den efterföljande tekniska utredningen visar att 30-åringens fingeravtryck finns på en av de påsar som omslöt den stora mängden amfetamin.

Här kan du läsa mer om 30-åringens svar på brottsanklagelserna:

30-åringen om knarkgömman: ”Det är många som gömmer saker i skogen”

Att han grips alldeles i närheten av knarkgömman är också en försvårande detalj som enligt åklagare Peter Salzberg visar att han hanterat narkotikan och förvarat den i en gömma nära Ernst Alms väg i Norsjö.

Tingsrättens besked

I måndags hölls rättegången i Skellefteå, åtalspunkterna gällde grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Tingsrätten beslutade att 30-åringen ska bli kvar i häktet inför domen, vilket är ett tecken på att han åtminstone kommer att dömas för delar av brottsligheten.

”De ska framhållas”

– Kollegorna i Norsjö ska framhållas i det här arbetet, det handlar om insatser mot en person som har en omfattande brottslig bakgrund. Att få bort stora mängder amfetamin och ett avsågat hagelgevär från kriminella kretsar är viktigt och känns mycket tillfredsställande, säger Rasem Chebil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!