Byggstarten för Skellefteå resecentrum är tänkt till 2022. Arbetet pågår för fullt.
– En av de största fördelarna med Skellefteås blivande resecentrum är att det mesta du behöver ligger på gångavstånd, något som få städer kan erbjuda, säger Emma Johansson.
Gång- och cykelpassagen under järnvägen är placerad i Trädgårdsgatans förlängning.
– Det kändes viktigt att få ett gångstråk från älven till Norrböle. Den går under järnvägen och vi ska även se om den kan gå under väg 95, säger Emma Johansson.
Många funktioner
Det är många funktioner som ska samsas på en relativt liten yta.
– Det ska vara en närhet till allt. Du ska kunna vänta på samma ställe både som buss- och tågresenär. Du ska kanske kunna köpa något i ett kafé och umgås.
Huvudentrén ligger vid Södra Järnvägsgatan, i Trädgårdsgatans förlängning. Står vi framför den ska det till vänster vara hållplatser för bussar och till höger ett parkeringshus.
– Det finns flera anledningar till det. Bästa vägen in för bussarna är via Stationsgatan. Bilarna kan komma via Skeppargatan. Parkeringshuset byggs i grunden för de resande och blir inte jättestort, för 200-300 bilar. Positivt är då att bil- och busstrafiken framför resecentrum minskar till fördel för gång och cykel, berättar Emma Johansson.
En våning till tågen
Kliver vi då in i entrén så ser man bussarna på gatunivå.
– Passagen in är på bottenplan och för att komma till tågen så ska man ta sig upp en våning.
Detta sker bland annat via en trapp. Målet är att det ska vara lätt att ta sig mellan våningarna i byggnaden.
Det ska även finnas en yta i närheten för att hämta och lämna passagerarna.
Stationshuset
Vad händer då med det gamla stationshuset? Det kommer inte att kunna stå kvar på den nuvarande platsen. Alternativen är att det rivs eller flyttas.
Arbetet går nu vidare utifrån denna grundtanke.
– Vi är fortfarande i ett tidigt skede. Vi kommer att visa mer i samband med Trafikverkets samråd för Norrbotniabanans sträckning genom Skellefteå, det sker någon gång under hösten, säger Emma Johansson.
Går allt vidare enligt plan så ska projekteringen kunna sätta igång redan nästa år. Prognosen med en helt utbyggd Norrbotniabana är att resecentrum ska ha cirka 6 000 resenärer varje dag.