Regeringen anser att huvudansvaret för EU-migranterna ligger hos kommunerna. Leif Klingensjö, enhetchef på SKL, Sveriges kommuner och landsting, säger till TT, tidningarnas telegrambyrå:
– Vår ambition är att försöka få till någon slags gemensam plan eller åtgärdsprogram tillsammans med regeringen.
Det regeringen utlovar är att prata med ursprungsländerna, ofta då Rumänien.
En EU-migrant kan i vissa fall få akut stöd av svensk socialtjänst. Men få individer söker hjälp och långvarigt stöd är enligt lag uteslutet. I stället är det frivilligorganisationerna som rycker ut. De ger ofta hjälp med en varm dusch, ibland husrum, kläder och mat.
I Umeå har tiggarnas situation länge varit en het fråga. Där han en tjänstemannaskrivelse funnits om att det sista alternativet för kommunen kan vara att avhysa tiggarna från tältläger.
Kommunstyrelsens arbetsutskott i Umeå höll möte under tisdagen. Politikerna säger nu att de vill ha en dialog och utökat samarbete för att få bort bosättningarna.
En handlingsplan ska tas fram och frågan ska behandlas humant säger politikerna. Det ska också utredas hur föreningslivet och församlingar ska kunna stöttas i det humana arbete som bedrivs för tiggarna i Umeå.
Tre av fyra tältläger har nu försvunnit från Umeå då alternativa boenden har tagits fram.