Allt fler i Norrbotten drabbas av Skelleftesjukan

I år har tolv personer i Norrbotten fått diagnosen.

Foto: Foto: Norrans redaktion

Not Found2017-09-21 12:44

– Normalt brukar det varje år upptäckas sex nya fall per år men det ökar, säger Susanne Berglund, vid Famy Norrbotten, till Piteå-Tidningen.

Under torsdagsmorgonen deltog hon i ett frukostmöte i Vardagsrummet i Bryggeriet där folk från Piteå kommun och Lions fick veta att hittills har tolv fall upptäckts i Norrbotten.

Hon säger att en del av orsaken till ökningen kan vara att kunskapen om sjukdomen har ökat hos läkarna.

Skelleftesjukan, eller Transtyretin familjär amyloidis med polyneuropati, som är det officiella namnet, heter Skelleftesjukan eftersom det första fallet i Sverige upptäcktes i Skellefteå.

I dag finns den dock i länder som Portugal och Japan vilket gör att det skapats ett internationellt nätverk med föreningar där det ordnas forskarseminarium vart annat år. Ett sådant genomförs i Paris i slutet av oktober där Susanne Berglund och Stina Eriksson från Destination Piteå ska representera Sverige.

Berglund säger att det finns bromsmediciner, men i dagarna kommer ett medicinskt företag att presentera en helt ny medicin för att stoppa sjukdomen.

Famy skickar med bland annat stöd av Lions i Piteå betydande belopp till forskning. Sedan 1986 har föreningen i Norrbotten tillsammans med den i Skellefteå skickat 12,7 miljoner kronor. Under perioden 2002-2017 har Lions i Piteå bidragit med 500 235 kronor och övriga Lionsklubbar i Norrbotten har bidragit med 151 000 kronor.

Föreningen Famy har 492 medlemmar i Norrbotten. Av dem har 66 personer fått diagnosen.

Tommy Norin/ Piteå-Tidningen

undefined

Sjukdomen påverkar mest det perifera nervsystemet vilket kan ge nedsatt känsel i fötter, underben och händer. Med tiden förvärras vanligen symptomen och sprider sig upp genom benen och armarna. Sjukdomen kan också påverka gångförmågan till följd av försvagade muskler och domningar. När det uppstått skador på nerverna finns det inget sätt att få skadorna att gå tillbaka.

Källa:Pfizer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!