Allmänhet får inte åka med skolbussar – det har Skellefteå kommun känt till i ett år

Allmänheten kommer inte att få åka med skolbussarna. Dessutom får den tänkta närtrafiken inte göras på det sätt kommunen hade tänkt. Bakslagen fortsätter i kommunens bussomläggning.

Foto: Pär Lindström, arkivbild

Skellefteå2019-10-05 08:01
undefined

Det gavs två löften inför besluten om den nya busstrafiken som skulle lugna ner kritiken från landsbygden. Båda dök upp i debatten för cirka 1,5 år sedan.

Det ena handlade om att allmänhet ska få fortsätta åka med skolbussarna, trots att de övergår till att bli beställningsbussar. Det kom upp inför ett avgörande beslut som skulle tas i kommunfullmäktige i maj 2018.

Nästa nyhet handlade om närtrafiken, som skulle vara en form av ringbil. Även det sågs som en lösning inför fullmäktigebeslutet år 2018.

Nu har det visat sig att inget av detta går genomföra som planerat.

Bakslag 2 för Skellefteå kommun: Närtrafiken kan inte göras som planerat

Förbud i förordning

När det gäller skolbussarna så är det förbjudet enligt svensk förordning att ta med allmänhet på skolbussar. Orsaken är säkerhets- och försäkringsfrågor.

Detta förtydligade Heidi Thörnberg, chef på den regionala kollektivtrafikmyndigheten vid ett stort kollektivtrafikmöte som hölls i Skellefteå kommun i måndags. Där var både politiker och tjänstemän med.

Hon säger till Norran att hon utredde frågan för cirka två år sedan, efter förfrågan från Skellefteå kommun.

– De ville hitta en lösning för att ta med sig allmänheten på skolbussar och jag utredde vad som kunde göras. Men för cirka ett år sedan meddelade jag att det inte var möjligt. Det framförde jag till de tjänstepersoner som hade frågat, säger Heidi Thörnberg.

"Politiken visste"

– Våra utredare framförde i sin tur detta till politikerna. Frågan har inte suttit fast på tjänstemannanivå, säger trafikchef Robert Nyman.

Men på något vis tycks budskapet inte ha nått fram. Kommunalrådet Lorents Burman säger nämligen att han fick veta detta för bara cirka tre veckor sedan.

– Vi hade tidigare fått veta att det kunde bli krångel med betalningssystemet, men tyckte att det borde gå lösa. Därav våra beslut om att allmänheten ska kunna åka med. Men att lösningen inte skulle gå ordna rent juridiskt, det har vi alltså rätt nyligen fått veta.

– Det var tråkigt att höra eftersom det var en viktig aspekt i trafikomläggningen. Nu måste vi ta hänsyn till detta i de fortsatta samtalen om bussomläggningen, säger Lorents Burman.

"Märkligt att höra"

I den politiska grupp som diskuterar bussomläggningen finns även oppositionsrådet Andreas Löwenhöök.

–Jag hörde talas om detta för någon månad sedan och det var via en tjänsteperson på kollektivtrafikmyndigheten, säger han.

– Att folk skulle få åka med skolbussarna var ju ett mantra som upprepades, och det var en anledning till att omläggningen kunde beslutas politiskt. Därför är det märkligt att höra att kommunen vetat detta, men det inte nått fram till oss, fortsätter Andreas Löwenhöök.

Detta har hänt när Skellefteå fick nya busstrafikenBeslut om bussarna i Skellefteå kommun – nu är det tagetPolitikerna oeniga om ny busstrafik
Kollektivtrafik

Allmän kollektivtrafik innebär att vem som helst får åka med, och betala enligt taxa.

Särskild kollektivtrafik är beställningstrafik av olika slag. Där får man bara åka med om man har rätt till det. När körningen har beställts av en myndighet så måste det finnas ett formellt beslut att personen får åka med. Det kan handla om skolskjutsbeslut, beslut om sjuktaxi, sambulans med mera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!