Replik på Anna De Geers, vd Sprit & Vinleverantörsföreningen, debattartikel ”Vi måste få bort smuggelspriten”, publicerad på norran.se söndagen den 12 januari 2020.
Sprit- och vinindustrins branschorganisation Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) har fått en debattartikel publicerad i ett flertal lokala tidningar.
Där gör de ett stort nummer av ny statistik om ungas köp av smuggelalkohol. De föreslår att alkoholskatten ska sänkas.
Sprit & Vinleverantörsföreningen begår dock ett grovt fel. De likställer en ökning sedan 2012 av andelen unga som köpt smugglad alkohol med en ökning av smugglingsvolymerna.
Vari ligger felet?
Jo, andelen unga alkoholkonsumenter, som köpt smuggelsprit, kan öka trots att smugglingen minskar. Rent matematiskt räcker det nämligen med att andra inköp minskar snabbare.
Föreställ er att alkoholkonsumtionen bland 14-åringar halveras. Minskar den då lite mindre bland insmugglad alkohol, än bland andra inköpskanaler, kommer smugglingen att utgöra en större bit av kvarvarande konsumtion. En halvering av 14-åringars alkoholkonsumtion vore dock inte något negativt, annat än möjligen för alkoholbranschens försäljningssiffror.
Det går inte att dra några slutsatser kring hur mycket smugglad alkohol unga köper utifrån den enkätundersökning Sprit & Vinleverantörsföreningen hänvisar till.
Vad alkoholbranschen skulle ha för intressen av att sprida felaktiga slutsatser i lokalpressen är upp till var och en att själv bedöma. Men glasklart är i varje fall att de har exceptionellt usla belägg för sitt förslag att kapa alkoholskatten. Sänkt alkoholskatt är dessutom en utomordentligt dålig lösning på smuggelproblematiken.
Tror de att de 14-åringar som i dag betalar för alkohol som köps ut från Systembolaget kommer att dricka mer eller mindre alkohol om priset faller?
Antar man att sprit- och vinbranschens representanter förstår grundläggande marknadsekonomiska samband uppstår frågan om det kan vara så att deras verkliga prioritering ligger i ökade försäljningssiffror snarare än ungas hälsa och välmående.
Oavsett utvecklingen för smugglad alkohol kan mer göras för att stävja problemet.
Det behövs ökade resurser för att bekämpa alkoholsmugglingen. Det behövs också ökade sociala insatser och satsningar på meningsfull fritid för unga. Åtminstone en del av kostnaderna lär tas igen i form av förebyggda alkoholproblem hos både unga och vuxna.
Däremot bör Sprit & Vinleverantörsföreningen lämnas utanför allt som rör ungdomar och alkoholpolitik när de gång på gång visar sig oförmögna att se längre än till sina egna försäljningssiffror.
Johnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTO
Vi måste få bort smuggelspriten