Algblomning längs kusten: undvik bad

Under tisdagen och onsdagen inkom ett flertal anmälningar till Länsstyrelsen i Västerbotten och Skellefteå kommun. Rapporterna gäller algblomning längs kusten.

Bilden togs av kommunens miljöinspektör, Bo-Göran Persson.

Bilden togs av kommunens miljöinspektör, Bo-Göran Persson.

Foto: Bo-Göran Persson

Skellefteå2018-07-12 14:07
undefined
Bilden togs av kommunens miljöinspektör, Bo-Göran Persson.

Flera rapporter har inkommit om algblomning längs kuststräckan i Skellefteå, mellan Romelsön, sydost om Byske och Harrbäcksand, strax norr om Ursviken. Länsstyrelsen avråder från bad på platser där det misstänks vara algblomning, och gäller både människor och djur. Det uppger de via sin hemsida.

Enligt Erik Owusu-Ansah, kontaktperson på Länsstyrelsen, kommer det dröja innan provsvar kommer.

– Hon som ska analysera tar prover nu och är tillbaka i kväll. På fredag kväll får vi troligtvis besked. Vi misstänker dock blomning av blågröna alger, säger Erik Owusu-Ansah.

Åkte hem

Nandini Burman och hennes familj har sommarstuga i Harrbäcksand.

– Det luktade fruktansvärt illa i stugan igår, som rutten fisk! Vi åkte hem, det gick inte vara kvar, säger hon till Norran.

Under onsdagen var vattnet grumligt i Harrbäcksand, men redan på torsdagen hade det klarnat något. Bo-Göran Persson, miljöinspektör för Skellefteå kommun menar att det kan röra sig om olika typer av alger, men behöver invänta svar för att säkerställa vilka typer det är.

Roland Näslund Norsten från Malå har kontaktat Norran angående larmet om algblomning.

undefined
Roland Näslund Norsten möttes av en märklig syn.

– Det var i går vi såg detta i en vik på Stora skäppträsket i Malå. Det var som att någon hällt färg i vattnet, det var otroligt tjockt och mycket grönt.

undefined
Blågröna alger

Cyanobakterier är mikroskopiska organismer som tidigare har kallats blågröna alger därför att de vid massförekomst, blomningar, ser ut och uppför sig som alger. Det finns många olika arter och släkten av cyanobakterier.

Vissa arter kan bilda gifter, toxiner. Det finns olika typer av toxiner som ger olika typer av effekter och har olika grad av giftighet. Man räknar med att mellan en tredjedel och hälften av blomningar av cyanobakterier är giftiga.

Dessa toxiner är leverskadande, och kan ge magproblem med diarré, illamående, och kräkning, allmän svaghet och leverinflammation. En massiv förgiftning kan ge en inre blödning i levern som kan leda till dödlig cirkulationssvikt.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!