Äldreomsorg: Jobbet utplånar den sociala samvaron med familj, barn och vänner

Jag satte nästan morgonkaffet i vrångstrupen när jag den 17 februari i Norran läste Kenneth Fahlessons uttalande om de delade turerna inom äldreomsorgen.

Socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson besvarar skribentens kritik. Foto: Roine Sandlén

Socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson besvarar skribentens kritik. Foto: Roine Sandlén

Foto: Foto: Roine Sandlén

Not Found2016-02-27 04:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi verkar inte leva i samma verklighet, jag och Kenneth.

Sedan våra så kallade Timecare-schema infördes på min (snart före detta) arbetsplats har antalet helgturer sakta men säkert ökat i antal. Vi har gått från helgtur var tredje vecka, till en tur var tredje vecka plus ett kortpass var tolfte helg.

Detta har senare blivit sex helger på 16 veckor och nu är vi uppe i fem helger på tolv veckor, och jag vet att många är ute och arbetar kortare turer även de helger som rimligtvis borde vara lediga.

Sedan ska vi även arbeta tre kvällar i veckan. Förut hade vi arbete en kväll per vecka de veckor vi inte hade arbetshelg.

Om de delade turerna inte fanns skulle vi tvingas ut och arbeta i princip varje helg, för att kunna täcka upp behovet på morgonen och kvällen, då de mest arbetskrävande insatserna behövs.

Att då säga, som Kenneth Fahlesson gör, att ”de ofrivilliga turerna ska minimeras” gör att man storknar.

Jag tror ingen skulle välja delade turer om det valet fanns. Man väljer dem för att minimera antalet arbetshelger.

Att delade turer har minskat stämmer inte, inte på min arbetsplats i alla fall. De har däremot ökat.

Sedan förstår jag inte hur det ska fungera att minska antalet vikarier. Om någon i personalen blir sjuk en helg, vem ska då ut och arbeta? Ska någon ordinarie, på sin enda lediga helg, mellan två arbetshelger, rycka ut? Snälla förklara!

När man sedan hör uttalanden som att detta yrke innebär arbete på obekväma tider, det håller inte för mig längre.

Sanningen är att detta yrkesval utplånar nästan all social samvaro med den egna familjen, barnen och vännerna, som är lediga när man själv är på jobbet och tvärtom.

En som tidigare älskade sitt arbete

Svar direkt

Delade turer, som innebär fritid mellan arbetspass, förekommer i nästan alla arbetsgrupper inom vård- och omsorgsverksamhet. Vår senaste mätning visar att snittet nu ligger på en delad tur per anställd under en fyraveckorsperiod.

Det är både de äldres behov och personalens behov som ska sammanvägas innan arbetstiden fastställs. De äldres behov kan av naturliga skäl inte tidsättas utan de finns över hela veckans dagar och dygnets alla timmar, vilket innebär att viss helgtjänstgöring är ett måste.

Vår målsättning är att alla anställda oavsett anställningsform ska ha trygga och hälsosamma arbetstider. Därför har vi minskat andelen timvikarier, ökat andelen månadsanställningar och vi har också kunnat tillsvidareanställa 80 undersköterskor.

Men vi kommer alltid att behöva vikarier som kan gå in och arbeta när de ordinarie är sjuka eller lediga.

Uppföljningen av centrala schemaplaneringen har nyss avslutats och en sammanställning pågår. 
Den kommer att presenteras för nämnden under mars-april och blir ett beslutsunderlag för att förbättra arbetsmiljön. Det finns alltid förbättringsområden.

Kenneth Fahlesson

Ordförande

Socialnämnden

undefined
Socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson besvarar skribentens kritik. Foto: Roine Sandlén