Åklagarens krav om mordförsöket i byn: Nytt besked om kvinnans psykiska hälsa

Den 30-åriga kvinna som misstänks för mordförsöket i Kusmark lider inte av en allvarlig psykisk störning. Det innebär att två frågor står i centrum när rättegången avslutas nu på fredag: vilken blir brottsrubriceringen och blir det ett långt fängelsestraffet?

Den här kniven misstänks ha använts vid våldsdramat i Kusmark den 29 oktober. Nu avslutas rättegången på fredag.

Den här kniven misstänks ha använts vid våldsdramat i Kusmark den 29 oktober. Nu avslutas rättegången på fredag.

Foto: Polisen

KUSMARK2019-12-30 17:00

Den 16 och 18 december hölls de två inledande förhandlingsdagarna mot den Skelleftekvinna som åtalats för att ha huggit en kniv i bröstet på en man i bostad i Kusmark tidigt på morgonen den 29 oktober.

Här kan du se ett tv-inslag och läsa mer om vad som hände under dessa två förhandlingsdagar:

Offret om kvinnans första ord efter mordförsöket: ”Du som skulle ha blivit en bra pojkvän”Så långt straff krävde åklagaren för knivhugget: Därför kunde inte rättegången avslutas

I förhör berättade mannen om hur han plötsligt vaknade upp av en ”djävulsk smärta” och att kvinnan stod framför honom.

Kvinnan menade i sin tur att det fanns en tredje person i bostaden och att det var denne som måste ha utdelat knivhugget.

Tingsrätten meddelade onsdagen den 18 december att kvinnan skulle genomgå en mindre sinnesundersökning för att utreda om det fanns misstankar om en allvarlig psykisk störning.

”På sannolika skäl”

Tingsrätten gav också – efter en enskild överläggning – beskedet att kvinnan fortfarande är ”på sannolika skäl misstänkt för mordförsök”, vilket var en tydligt tecken på att hon kommer att dömas för gärningen.

Nu har resultatet av den mindre sinnesundersökningen lämnats in till Skellefteå tingsrätt.

undefined
Den här kniven misstänks ha använts vid våldsdramat i Kusmark den 29 oktober. Nu avslutas rättegången på fredag.

Den visar att det inte finns några misstankar om att kvinnan skulle lida av en allvarlig psykisk störning, varken vid gärningstillfället eller när läkarundersökningen gjordes i Huddinge. Därför är det inte aktuellt att hon ska genomgå en månadslång rättspsykiatrisk undersökning.

”Åtta års fängelse”

Det innebär att det nu är fritt fram för tingsrätten att döma kvinnan till ett fängelsestraff. Svensk rättspraxis säger att ingen allvarligt psykisk störd person ska dömas till fängelse utan istället till vård.

Redan den 18 december pläderade åklagare Jonas Fjellström såväl i skuld– som påföljdsfrågan.

Han menade att den sammantagna bevisningen utesluter att någon annan person utfört våldsdådet, åklagare påpekade bland annat:

– Vi har målsägandens utpekande, hans blod fanns på en kniv som kvinnan hade i en jacka, avsaknaden av andra spår att någon annan flytt från fastigheten – men också kvinnans uppgifter som varken är trovärdiga eller tillförlitliga. Hon ska därför dömas för mordförsök till åtta års fängelse.

undefined
Advokat Jens Nyström kommer på fredag att lyfta fram den 30-åriga kvinnans behov av en behandlingsinsats utifrån hennes missbruksproblematik.

Nu på fredag avslutas rättegången i Skellefteå.

– Jag har ju redan pläderat om den mest rimliga påföljden, jag menar även att det inte handlar om en grov misshandel. Jag har inte funderat så mycket kring beskedet från tingsrätten om att hon blev kvar i häktet, förutom att det blir en fällande dom, säger Jonas Fjellström till Norran.

”En tredje person”

Advokat Jens Nyström ansåg i sin plädering den 18 december att hans klient i första hand skulle frikännas, att det inte går att utesluta att det fanns en tredje person i bostaden vid tiden för våldsbrottet.

Hon blev kvar i häktet och är inte allvarligt psykiskt sjuk, väntar något annat än ett långt fängelsestraff?

– Nej, det kan vi räkna med under förutsättning att tingsrätten håller kvar vid rubriceringen försök till mord.

– Det finns ju fortfarande utrymme och möjlighet att domstolen kan komma fram till en annan rubricering, främst då grov misshandel. Blir det den rubriceringen så kommer jag att argumentera för att min klient ska genomgå en behandlingsinsats utifrån den problematik som hon har, tillägger Jens Nyström.

Han vaknade – blev knivhuggen i bröstet: ”En djävulsk smärta, tänkte att jag dör”Kvinnans svar om mordförsöket: ”Någon annan var i bostaden”
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!