På onsdagen pläderade även de fem advokatern kring hur de såg på skuldfrågan för deras klienter (se åklagarnas plädering här nedan).
Den utpekade, 26-årige huvudmannens advokat Jonas Wiklund medgav att hans klient ska dömas för narkotikabrott som denne begått det senaste året.
– Sett till antalet överlåtelser, 863 stycken, så handlar det om ett straffvärde på runt fyra års fängelse. Sett till andra försvårande omständigheter så kan det handla om en påföljd på kanske fem års fängelse.
I övrigt förnekade hans klient brott och Jonas Wiklund menade att hans klient inte kunde dömas för dessa påstådda brott, där polis och åklagare menar att det totalt rör sig om drygt 4 500 försäljningstillfällen.
”Inga kritiska frågor”
Jonas Wiklund var kritisk till hur förhör genomförts där en 27-årig medåtalad, enligt Wiklund, inte ska ha fått några kritiska motfrågor utan bara ”fått bekräfta vissa uppgifter”.
Detta var ett sätt för åklagarna att få sin tes, att 26-åringen var huvudmannen, bekräftad genom dessa frågeställningar enligt Jonas Wiklund.
– På det sätt har åklagarna skyddat 27-åringen på ett märkligt sätt.
Bad att vända perspektivet
Jonas Wiklund ansåg att 27-åringen för enkelt kommit undan som eventuell huvudman i denna omfattande narkotikautredning.
Wiklund bad domstolen vända på perspektivet och tänka sig tanken att 27-åringen var den drivande.
”Måste pröva varje överlåtelse”
Han lyfte fram flera olika påståenden och omständigheter som han menade talade för den möjligheten, allt från 27-åringens kontakter med ”målvakterna” i Norrbotten som tagit emot narkotikan från Holland, till hantering av ”pengar, telefoner och kontantuttag”.
– Och domstolen måste verkligen pröva om min klient gjort sig skyldig till varje enskild överlåtelse som åklagarna påstår. Jag menar att det inte finns bevisning för att alla dessa överlåtelser skett genom min klient.
”Det är en verksamhet”
Jonas Wiklund påpekade också att rätten ska komma ihåg att begreppet Alexandrus är en verksamhet, inte en enskild person.
– Därför kan man inte enbart koppla 26-åringen till det försäljarnamnet, det kan vara flera personer som ligger bakom, menade Wiklund.
Höll med åklagarna...
Den 27-årige Skelleftebons advokat Göran Landmark hade en helt annan uppgift kring hur de två åklagarna redogjort för bevisningen.
Det gällde också vilka roller 27-åringen och den utpekade huvudmannen spelat i hanteringen och försäljningen av narkotikan via de många marknadsplatserna på internet.
...men inte kring straffansvar
Göran Landmark fortsatte:
– Men även om vi är överens med åklagarna om vad han har gjort och vilken roll min klient har spelat, så är vi inte överens om att i vissa slutsatser och hur det ska utfalla i ett straffansvar.
Göran Landmark tonade ned hans klients roll, att denne inte haft något med marknadsföring att göra, kontakter med köpare, kundsupporten, att 27-åringen inte ens skulle ha varit hemma i 26-åringens vardagsrum därifrån försäljning och konakter via internet ska ha pågått.
”Fick 8 000 per månad”
– Min klient har berättat att han sammanlagt har tjänat runt 187 000 kronor på två år, det gör 8 000 kronor per månad. Det ska jämföras med de miljonsummor som ska ha inbringats genom den här verksamheten.
Han fortsatte:
– Min klient har inte haft insikt kring omfattningen av den åtalade 26-åringens verksamhet. Han kan möjligen ha anat, men han har inte haft en självständig roll, snarare en underordnad roll och styrts av 26-åringen.
Kontroll och säkerhetstänk
– Denne har haft mycket starkt kontroll och säkerhetstänk över allt som skedde, tillade Göran Landmark, som också ansåg att tre-fyra års fängelse vore en rimlig påföljd.
26-åringen togs av polis– kaos i narkotikakretsarChefen för grova brott: ”Aldrig sett dess like”Så var narkotikaligans vägar ut till kundernaHärifrån skötte han största narkotikaliganÖdehuset i byn var stor narkotikacentralPolisens knep: bevakade och provköpte narkotikaSveriges största narkotikahärva i rätten”Vi har inte hittat så mycket pengar”