50 miljoner satsas på fabrik för biokol i Bureå

Envigas AB planerar nu för att bygga sin första kommersiella anläggning som ska tas i drift slutet av 2019. Investeringen väntas bli ungefär 50 miljoner kronor och fabriken kommer att vara direkt kopplad till pilotanläggningen i Bureå.

Envigas vd Tobias Brink är glad över att företaget nu går in i en kommersiell fas. Han hoppas att den nya fabriken i Bureå kan tas i drift i slutet av året.

Envigas vd Tobias Brink är glad över att företaget nu går in i en kommersiell fas. Han hoppas att den nya fabriken i Bureå kan tas i drift i slutet av året.

Foto: Arkivbild: Lars Andersson

Ekonomi, näringsliv & finans2019-07-04 18:30
undefined
Envigas vd Tobias Brink är glad över att företaget nu går in i en kommersiell fas. Han hoppas att den nya fabriken i Bureå kan tas i drift i slutet av året.

Bureå

I december 2018 beviljade regeringen genom klimatsatsningen Klimatklivet stöd till tolv biokolanläggningar runtom i landet.

Envigas fick då klartecken för 22,3 miljoner kronor till pilotanläggningen som ligger på Bureå AB:s tidigare område och invigdes i februari i år.

Fossilfritt

Tekniken, pyrolys, bygger på att anläggningen matas med biomassa i någon form och värms upp till 600 grader i en syrefattig miljö.

Då blir resultatet ­biokol, olja och energirik gas. Inte bara biokolet kan användas. Biooljan, som är fossilfri, kan till exempel användas som ersättning för fossil brännolja eller levereras till raffinaderier för att bli grön diesel, bensin och flygbränsle. Gasen kan brännas för fjärrvärme eller förädlas till grön vätgas och användas till bränsleceller eller som insatsvara till industrin.

Nya delägare

Nu har Envigas varit ute på en investeringsrunda och fått in ett antal nya delägare i bolaget.

– Vi har fått in sex nya och industriellt kunniga ägare. Vi gjorde en emission som blev övertecknad, säger bolagets vd Tobias Brink till Norran.

– Vi har nu en stark kassa och kan göra det aktiviteter vi vill.

Klar under 2019

Resultaten vid piloten i Bureå är så bra att verksamheten nu industrialiseras.

Den första fabriken, som är planerad att driftsättas i Bureå innan året är slut, ska kunna producera runt 5000 ton biokol och 2000 ton bioolja per år.

– Produktionsanläggningen bygger vi i samma lokaler som piloten. Men vi kommer parallellt att titta på fler platser för ytterligare anläggningar, berättar Brink.

Snabb tillväxt

Det kommer att behövas då företaget siktar på att om tre år ha produktionsnivåer på 50 000 ton/år för alla produkter totalt.

Målet är att hitta kunder för biokolet i stål- och metallindustrin, som i dag använder enorma mängder fossilt kol. Envigas räknar med att biokolet kommer att testas av de stora aktörerna.

– Det ligger i linje med industrins färdplan till regeringen där den mellan 2005 och 2030 ska minska koldioxidutsläppen med 45 procent, säger Brink och berättar att biokolet nu snabbt har närmat sig egenskaperna hos det fossila kolet.

Nyanställer

Det blir nyanställningar vid Envigas framöver.

– Vi kommer att behöva sex personer för att sköta driften vid fabriken som ska gå 24/7. Om ett år skulle jag tro att vi är 10-15 personer i koncernen, summerar Brink.

Envigas – bakgrund:

2013 fick Håkan Holmberg frågan av SLU om han ville analysera en ny teknik för att producera biokol. Han tog med innovatören Harry Johansson i projektet och så föddes Envigas och en pilotanläggning togs fram. 2016 togs nästa steg. Företaget behövde större utrymme och fann det på Modos gamla anläggning i Bureå där det nu verkar.

Våren 2017, då Tobias Brink klev in som vd, fattades beslutet att bolaget skulle gå från att vara en teknikutvecklare till en kommersialiseringsfas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!