Över 5 000 elever sitter hemma i stället för att gå till skolan som de borde.
Det är inte så vi bygger en bra start i livet för våra barn.
En god skolgång rustar våra barn med de kunskaper och färdigheter som de behöver för att klara sig i livet.
Så bygger vi livschanser, kompetensförsörjer Västerbotten och Sverige och säkerställer att barn inte ärver sina föräldrars utanförskap.
För en tid sedan uppmärksammade ”Kalla fakta” i TV4 de över 5 000 hemmasittande elever som inte får den undervisning de har rätt till.
Det är framför allt barn med olika diagnoser och särskilda behov som inte får det stöd som de behöver. I stället blir de helt utan undervisning.
Sveket från vuxenvärlden över att redan som åtta- eller tolvåring bli ställd vid sidan om får förödande konsekvenser.
Det är uppenbart att inkluderingstanken har gått för långt. Det var aldrig tanken med skollagen från 2011 att alla elever skulle inkluderas i samma klassrum.
Tvärtom behöver det finnas flexibilitet för rektorer och lärare att ge elever den undervisning och det stöd som de behöver.
Men även från statens sida behöver förändringar göras. Utbildningen måste uppdateras så att alla lärare har kompetens om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Specialundervisning ska bedrivas av speciallärare, men grundläggande kompetens är ett minimum för att lärare ska kunna identifiera elevers behov och utmaningar.
Vi måste även ställa krav på att frånvaro hanteras från första timmen så att inte elever blir hemmasittande. ”Kalla fakta” lyfter fram elever med diagnos, men gruppen hemmasittare är mycket större än så. Gemensamt för alla är dock att frånvaron måste stoppas från första timmen, oavsett varför en elev börjar falla ifrån.
Att som i dag, skjuta problemen framför sig, gör dem bara större.
Redan för två år sedan överlämnades en statlig utredning kring hemmasittande elever, som konstaterar just detta. Ändå har den rödgröna regeringen vägrat att ta tag i frågan. Två år har gått utan att nödvändiga reformer genomförts. Tvärtom. Senast i maj röstade regeringspartierna emot nödvändiga förslag som stärker elevernas närvaro i skolan.
Det är inte en acceptabel utveckling att tusentals elever ställs vid sidan om. Skolan ska möjliggöra livsdrömmar, inte grusa dem.
Det behövs en ny regering för att utvecklingen ska vändas.
Erik Bengtzboe (M), riksdagsledamot från Södermanlands län, utbildningspolitisk talesperson
Edward Riedl (M), riksdagsledamot från Västerbottens län