160 tjänster försvinner när vården måste spara

Det blir motsvarande 160 tjänster som ska bort när hälso- och sjukvården i Region Västerbotten måste spara. Det uppger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen, för Västerbottens-Kuriren.

160 tjänster måste bort i hälso- och sjukvården.

160 tjänster måste bort i hälso- och sjukvården.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Västerbotten2019-10-04 15:23
undefined
160 tjänster måste bort i hälso- och sjukvården.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa säger att det inte alls är sagt vid vilka enheter eller kliniker som tjänster ska försvinna.

– 160 tjänster är på helhetsnivå, säger hon.

I verksamheterna finns i dag 10 000 anställda. Samtidigt har hälso- och sjukvårdsnämnden att hantera ett underskott som närmar sig en halv miljard kronor.

– Vi är för många med tanke på vad vi har råd med. Utifrån de skattepengar vi har så har vi inte råd. Jag tror inte att skattebetalarna är beredda att skjuta till mer, säger Brita Winsa.

undefined
Brita Winsa, hälso och sjukvårdsdirektör, uppger att motsvarande 160 tjänster ska bort i hälso- och sjukvården.

VK: Kommer en besparing på 160 tjänster att räcka med tanke på det stora underskott som hälso- och sjukvårdsnämnden har?

– Ja, på personalsidan kommer det nog att räcka. Sedan måste vi se över ekonomin på alla områden. Vi köper läkemedel för ungefär en miljard kronor, och inköpen av material handlar också om stora summor, säger Brita Winsa.

I en text på Region Västerbottens interna sajt intranätet har Brita Winsa skrivit om antalet tjänster som måste sparas.

Under detta år har underskottet i hälso- och sjukvårdsnämnden ökat successivt. I samband med veckans sammanträde i nämnden visade den ekonomiska rapporten på en något bättre prognos än den som kom i våras. Med ett ekonomisk underskott på 337 miljoner kronor för de första åtta månaderna så beräknas ändå underskottet för 2019 att hamna på 460 miljoner kronor.

För att komma till rätta med underskottet har hälso- och sjukvården försökt vara restriktiva i fråga om anställningar, man har omprövat olika satsningar och minskat inhyrningen av personal. Det här har haft en viss effekt, vilket nämnden konstaterade vid sitt möte på torsdagen.

VK har under fredagen utan framgång sökt företrädare för Vårdförbundet för en kommentar till nedskärningarna i hälso- och sjukvården.

Catarina Saha/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!