Vill utveckla Manhemskajen till marint centrum

Till sommaren planeras kaféverksamhet vid Manhemskajen. Samtidigt ska gästbåtar erbjudas el, och båttaxiverksamheten utökas. ”Jag vill få till ett litet marint centrum här”, berättar Ronny Lindström.

15 maj 2019 18:30

Förra sommaren tog han över som hamnfogde för Manhemskajens marina, samtidigt som han drog igång sin båttaxiverksamhet. Nu vill han utveckla området.

– Tanken är att sätta ut en kafévagn där vi kan servera kaffe, våfflor och annat. Vi ska sätta ut lite bord så att man kan sitta ned vid kajen. Det blir ett lite enklare kafé där du bara ska kunna ta en varmkorv och sedan njuta.

Det finns fortfarande en del problem att lösa, i synnerhet strömtillförseln.

– Det finns ingen el här nere, så vi ska dra det från en plats 90 meter upp på gatan. Det gör att vi också kommer att kunna ha el för gästbåtar. Sedan måste vi fixa till vagnen, fixa möbler och lite annat.

Hälften så många

Till en början kommer endast 25 båtar att få plats vid kajen, jämfört med 50 tidigare. Anledningen är att bryggorna har förstörts. Förra vintern låg de kvar i vattnet, och isen har orsakat stora skador. Att en brygga slet sig loss i samband med förra vårens islossning skapade också problem.

– Flytpontonerna håller inte längre ihop utan har gått av, en del är helt mosade. När vi lyfte upp dem sist fick vi lägga extra linor att allt rasade. Isen har också tryckt på så att vissa bryggor har blivit sneda.

Till en början planeras en formation med två till fyra bryggor.

– Sju, åtta platser är uthyrda hittills. Men vi är tidigt ute i år, redan i dag kommer de första båtarna att lägga till, förra året kom vi inte igång förrän veckan innan midsommar. Nu kan man också köpa en plats som löper längre, förr har man hyrt år för år, säger Ronny Lindström.

700 båttaxikunder

Han tror visserligen att det kommer att ta ett tag innan båtägare hittar tillbaka till kajen, men han tror att intresset kommer att öka i samband med att bostäderna på Strömsör blir färdiga.

– Med tanke på vad som har hänt är det nog så att folk har hunnit hitta andra platser. Men med tanke på att det byggs så mycket tror jag att det finns en efterfrågan.

Han vill också att Manhemskajen ska bli ett centrum för hans båttaxiverksamhet, turbåten Vidar, som hade sin premiärsäsong förra sommaren.

– Det gick över min förväntan. Den fantastiska sommaren bidrog, men vi hade 700 resenärer på sex veckor vilket är ganska godkänt med tanke på att vi bara tar tolv resenärer åt gången, säger Ronny Lindström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Åhlund

Ämnen du kan följa