Västerbottens bästa mentorer finns i Skellefteå

Det blev dubbelt Skellefteå när utmärkelsen Årets Mentor i Västerbotten delades ut under torsdagen av landshövding Magdalena Anderson vid en ceremoni på länsresidenset. Marcus Bolander vann titeln när det gäller tillväxtföretag och Liselotte Bruse utsågs till Årets Mentor Nya Företag.

4 oktober 2018 12:49

– Fantastiskt roligt, kommenterar Liselotte Bruse.

– Jag känner mig jättestolt och oerhört hedrad för den här utmärkelsen, säger Marcus Bolander.

Han arbetar sedan drygt sju år som projektledare och ansvarig för kundkontakterna på kommunikationsföretaget Krux med kontor i Skellefteå och i Umeå. Marcus hade nominerats av sin adept Markus Westberg som driver företaget Stella Event i Umeå.

– Vi har främst pratat kring mina privata förutsättningar, drömmar och målbilder på lång sikt för att sedan bryta ner det till hur jag bör agera idag. Jag har höga mål när det handlar om utveckling och tillväxt, inte bara kopplat till Stella Event utan också till mina andra bolagsengagemang, berättar Markus Westberg.

Adeptens företag Stella Event har under mentoråret fördubblat sin omsättning jämfört med året innan. Företaget arrangerar konserter, event och turnéer. Grundidén är att erbjuda den norrländska publiken samma utbud som i övriga Sverige och företaget arbetar därför med välkända artister.

– Min mentor Marcus Bolander är lyhörd och värdesätter mjuka värden högre än hårda värden. Det är där jag fått som mest hjälp och stöttning under året. Han har med andra ord fungerat precis så som en mentor ska göra vilket hjälpt mig att bli en bättre företagare, berättar Markus Westberg.

Juryns motivering:

”Marcus Bolander har hjälpt sin adept att fokusera på det som är viktigt och lyft entreprenören bakom bolaget. Han har tillfört ovärderlig kunskap, nya perspektiv och vinklar utan pekpinnar vilket har skapat utrymme för nya utmaningar. Nu är adepten säkrare i sin företagarroll, har ökat omsättningen och stakat ut vägen för ett fortsatt arbete att sätta Norrland på kartan”.

Utmärkelsen Årets Mentor delas ut av Almi Företagspartner, som på uppdrag av Näringsdepartementet driver mentorprogram för tillväxtföretag. Genom Almi får en adept under ett år tillgång till en mentor som ställer upp ideellt.

– I Västerbotten har vi under det senaste året haft 25 mentorpar, berättar Niklas Jonsson, vd för Almi Nord.

Årets Mentor Nya Företag delas ut av NyföretagarCentrum.

- NyföretagarCentrum Skellefteå har haft förmånen att av Almi driva 14 mentorpar under 2017/2018. Alla mentorer har gjort en fantastisk insats under sitt år, men det är särskilt en som utmärker sig och det är Liselotte Bruse, säger Angelica Falk, verksamhetsledare för NyföretagarCentrum Skellefteå.

I februari 2017 lämnade Liselotte Bruse sin tjänst som chef för informationsenheten på Skellefteå kommun för att tillsammans med maken Magnus Orregård satsa fullt ut på det egna företaget Balanserad.

Innan hon började hos kommunen arbetade Liselotte Bruse på PwC som administrativ chef och regionansvarig förändringsledare för Business services Norr. Dessförinnan var hon kontorschef och redovisningskonsult hos Dahlbergs Redovisningsbyrå.

Hon och Magnus Orregård har bland annat hållit i trådarna för två tillväxtprogram i Skellefteå som ingår i projektet ”Smart Tillväxt”. Det ena vände sig till företag med 1-9 anställda och det andra inriktade sig på företag med 10-30 anställda.

– Därför ligger mentorskapet ganska nära mitt ordinarie jobb, säger Liselotte Bruse.

Hon har varit mentor för företaget Livsfabriken i Skellefteå som drivs av Emma Cedergren.

– Det är ett livsstilsföretag som Emma startat efter att ha arbetat 17 år som dietist inom vård och omsorg. Hon erbjuder både utbildningar och föreläsningar. Hennes föreläsningar är mycket uppskattade och är ofta fullbokade. Min främsta insats har nog varit att hjälpa henne att tratta ner alla idéer så att de fungerar här och nu, berättar Liselotte Bruse.

Juryns motivering till valet av Liselotte Bruse:

”Hon har med sitt fantastiska engagemang, sin eleganta balans mellan manliga och kvinnliga egenskaper, sin kreativitet och struktur, skapat styrka och kraft för Livsfabriken att flyga med egna vingar. Hon har inte bara varit ett bollplank och stöd utan även en förebild för hur man vill vara som företagare, kvinna och människa.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa