Unik tvätthall för båtar i Kurjoviken

Den ekonomiska föreningen Skellefteå Allmogebåtar, som bildades 2013, har sin bas i Kurjoviken. Där hyr de ut förvaringsplatser för båtar och föreningen har också tillgång till en stor tvätthall, den största av sitt slag i norra Sverige.

10 oktober 2018 15:08

Nu är det hög tid för båtägarna att fixa vinterförvaringen för sina båtar. En av dem som erbjuder detta är Skellefteå Allmogebåtar.

– Här i Kurjoviken har vi tillgång till ett tält på 1 100 kvadratmeter som vi hyr ut. Varje vinter brukar vi ha 40-50 båtar i tältet, berättar Owe Andersson, medlem i föreningen och den som arbetar mest med uthyrningen, vilket ger föreningen en bra extrainkomst.

Dessutom har Skellefteå Allmogebåtar en egen lokal i Kurjoviken på 200 kvadratmeter. I den finns bland annat en tvätthall som konkursdrabbade Seatec Service tidigare använde. Här hade de arbetat med reparationer av båtar, skotrar och motorer.

– När vi tog över lokalen var vi först inte medvetna om vilken fantastisk tillgång tvätthallen med oljeavskiljare är. Det innebär att tvätten blir väldigt miljövänlig. Det är fem meter upp till tak och vi kan ta in upp till 14 meter långa båtar. Den har vi mycket stor nytta av och tvättar båtar på uppdrag med en högtryckstvätt, säger Owe Andersson.

När Norra Affärsliv kommer på besök är det ishockeyspelaren Jimmy Ericssons båt som föreningen fått i uppdrag att tvätta.

– Vi tar också på oss reparationer och servicejobb men då anlitar vi för det mesta i vår tur lämpliga entreprenörer för dessa uppdrag, berättar Owe

Innan den ekonomiska föreningen Skellefteå Allmogebåtar, som idag har ett tiotal medlemmar, bildades för sex år sedan var de sedan 1993 aktiva som en ”vanlig” förening med målsättningen att bevara och sprida gammal hantverks- och båtbyggartradition. Som ett led i detta byggde och renoverar medlemmarna olika typer av träbåtar.

– Och det gör vi fortfarande. Under årens lopp har vi bland annat tillverkat båtarna Wåga, Vinningen, Vänta lite och Waka. Inkomsterna som vi får från uthyrningen av vinterplatser och den övriga servicen ger oss en bra ekonomi att arbeta med båtbyggandet som är medlemmarnas passion, avslutar Owe Andersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa