Trots torkan – mandeln är redo för skörd

Sommaren har varit varm och nederbörden har lyst med sin frånvaro. Potatisodlaren Ola Björkman är trots det försiktigt positiv till hur skörden kommer att se ut. ”Potatisen fick en bra start”, säger han.

7 augusti 2018 20:00

Många bönder har det väldigt tufft under den torra och varma sommaren.

I Bäckänget strax norr om Kusmark bor och arbetar potatisodlaren Ola Björkman, som driver Björkmans potatis. Än så länge så kan han inte sia hur hans skörd kommer att se ut när säsongen summeras.

– Det är jättesvårt att säga.

Men han är ändå försiktigt positiv, då potatisen fick en bra start.

– Maj var jättebra. Det kanske inte regnade så mycket, men det hade varit ordentligt med snö före. Maj blev ju också jättefint vädermässigt och det var fuktigt i backen, minns Ola.

– I juni fick vi faktiskt åtta till nio millimeter mer regn än i juni i fjol. Och det var också lite varmare. Sen har det varit lite torka i juli, säger Ola, som inte kan låta bli att skratta till.

– Vi har fått 22 millimeter regn i juli, i fjol var det 78 eller något sånt. Det har kommit lite lite regn.

Många potatisodlare har i sommar, om man har haft möjlighet, vattnat sina fält. Ola har inte vattnat, men har också tur med de marker han odlar på.

– Jag har många av mina fält norrut, vid Kusmarksliden, och där är markerna lätta men håller vatten bra. Ingenstans har blasten vissnat på grund av torka.

Skorven tycks, trots torkan, inte vara så utbredd. Blastmängden är något mindre. Men det som finns under jord, det tycks ha klarat sig rätt så bra.

– Storleken på potatisen är normal. Och vi tar upp potatisen lite tidigare än i fjol. I fjol började vi den 10 augusti, nu började vi den 2 augusti. Så det är åtta dagar tidigare. Mandeln ser det ut som att vi börjar ta upp nästa vecka.

Det extrema vädret har gjort att Ola Björkman har börjat fundera på vad som kanske måste göras framöver för att säkra framtida skördar.

– Antingen att kanske djupborra och ha en reservdamm med vatten, eller kanske börja sätta potatisen på andra ställen, i andra typer av jord. Den jorden som var för tung för 20 år sedan kan kanske vara lämplig om tio år.

Potatis

Potatisen kommer ursprungligen från Sydamerika, där inkaindianerna odlade den högt upp i Anderna för 8 000 år sedan. Den kom till Europa på 1600-talet med de spanska erövrarna.

Jonas Ahlströmer är mannen som presenterade potatisen för svenskarna på 1700-talet.

Potatisen är i dag världens mest odlade kulturväxt. Det finns över 2 5000 olika sorters potatis – i Sveriges odlas ett hundratal sorter.

Potatisen delas upp i fyra kategorier – primörpotatis, färskpotatis, sommarpotatis och vinterpotatis.

Källa: Svensk potatis

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Ala

Ämnen du kan följa