Träleverantörer har hittats i närområdet

Derome i Renholmen kommer att leverera träet till de övre delarna på det 20 våningar höga Sara kulturhus, det vill säga hotellet medan Martinsons i Bygdsiljum levererar stommen.

25 juni 2019 11:04

Avtalet som Derome fått handlar om totalt 205 hotellrum med gym på toppen och är nu undertecknat. Det tas fram genom specialanpassad produktion i Deromes husfabrik i Renholmen strax utanför Skellefteå.

– När vi skulle skaffa en leverantör av volymer funderade vi på flera viktiga kriterier. Derome fick höga betyg på kompetens och erfarenhet av volymbygge i trä, och har flera personer i sitt projektteam med lång erfarenhet. Derome visade också förmåga att tänka innovativt, vilket krävs för att klara projektets utmaningar, säger Vegard Brå, projektchef på Hent som är totalentreprenör för kulturhuset i ett pressmeddelande.

Investerar i Renholmen

Derome levererar i färdiga fabriksproducerade volymer och kommer nu att investera ytterligare i verksamheten i Renholmen.

– Det är en förutsättning för att projektet ska kunna genomföras så här snabbt. Människorna i stadskärnan påverkas under mycket kortare tid än om allt byggs på plats, säger Petra Eriksson, affärschef på Derome.

Görs i Bygdsiljum

Derome samarbetar med Martinsons i projektet. Som Norran berättat har de första delarna av stommen till Skellefteås kulturhus rests, Väggarna som ställts är 18,6 meter höga och tillverkade av KL-trä från Martinsons. De kommer att rama in black box-scenen i kulturhuset.

Den totala volymen som omfattar stommen är cirka 10 000 kubikmeter KL-trä och 2 200 kubikmeter limträ. Produktionen av byggelementen sker på Martinsons fabrik i Bygdsiljum utanför Skellefteå och fraktas sedan till byggplatsen.

– Vi bygger med regionala råvaror och de korta transporterna är förstås en extra effekt när det handlar om låg klimatbelastning, säger Robert Andersson, projektledare på byggplatsen i ett pressmeddelande.

Allt beräknas vara klart, Sara kulturhus och hotellet, under andra kvartalet 2021.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Andersson

Ämnen du kan följa