Stort Umeintresse när Northvolt informerade

Att jobba på Northvolt stora fabrik för batteritillverkning i Skellefteå verkar locka. Ett hundratal besökte Arbetsförmedlingen i Umeå när företagets informationsturné nådde Umeå. Affärsliv24 fanns med på plats.

28 augusti 2019 14:18

Batteritillverkaren Northvolt har påbörjat bygget av sin fabrik i Skellefteå. För att bemanna verksamheten krävs en planerad personalstyrka på drygt 2500 personer. Nu pågår en massiv rekryteringsprocess med bland annat en informationsturné på olika arbetsförmedlingskontor runtom i landet. Under onsdagen nådde den Umeå och ett hundratal personer var på plats för att lyssna av fabrikens kommande behov.

– Under 2020 kommer vi i första hand ha behov av olika former av expertis och de med erfarenhet av processindustri, först under åren 2021–2022 kommer den stora massan att börja rekryteras, berättade Northvolts Martin Egholt för besökarna.

På plats i Arbetsförmedlingens lokaler i centrala Umeå fanns bland annat Johan Ottosson som tidigare var anställd på Volvo Lastvagnar via Adecco. Han utesluter inte en flytt till Skellefteå när en fabrik väl står på plats.

– Hade jag fått frågan i dag hade jag nog tagit anställning. Men nu ligger det här en bit in i framtiden och mycket kan hända innan dess. Men utifrån vad Northvolt beskrivit i dag så har jag rätt bakgrund och rätt erfarenhet för att vara aktuell för en anställning. Men som sagt, det är lång tid kvar innan det blir aktuellt och jag tror och hoppas att jag inom kort har ett annat jobb, säger Johan Ottosson.

Besökarna fick även information gällande vilka typer av roller som kommer att behövas för att befolka 500 000 kvadratmeter stora fabriken. Bland jobben som nämndes hördes materialhanterare och operatörer.

– Industrin har förändrats och ser man till batteritillverkning är det en automatiserad process som ställer krav på de anställda. I stället för att skruva i samma skruv varje dag handlar det mer om att de anställda ska handha och övervaka avancerade maskiner, säger Martin Egholt.

Daniel Larsson har i dag inte rätt utbildning men hyser förhoppningar att han genom Arbetsförmedlingen kan skaffa sig rätt kompetens. En flytt till Skellefteå är inte omöjlig berättar han om inte möjligheten att pendla finns.

– Förhoppningen är att det, genom Arbetsförmedlingen, finns möjligheter att anpassa en vidareutbildning efter de behov som finns på Northvolt. Jag har flickvän här i Umeå och förhoppningen är att hon vill följa med om det är så att det blir en framtida flytt till Skellefteå, säger han.

Arbetsförmedlingens roll i sammanhanget går ut på att vara ett stöd för Northvolt i deras rekrytering. Informationsmötet som hölls i myndighetens lokaler var nummer tolv i ordningen. Ytterligare två möten, Linköping och Norrköping, återstår innan turnén går i mål.

Mattias Åkerlund/Affärsliv24

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norran Affärsliv

Ämnen du kan följa