Stort intresse från techbolagen i Skellefteå för Euro Mine Expo

På gruvindustrimässan Euro Mine Expo som genomförs i Skellefteå 12-14 juni deltar flera techbolag från Skellefteå. Där kommer de att kunna visa upp sina lösningar för delegater från uppemot 40 länder och medutställare från över 20 länder.

8 maj 2018 10:30

Årets Euro Mine Expo, som arrangeras av Nolia, lägger fokus på nya affärsmöjligheter och framtidsvisioner för gruvindustrin. Ett tema som passar techbolagen från Skellefteå.

Ett av dessa är Tar Valley som arbetar med att förhöja användarupplevelser med filmeffekter, 3D-modellering, animation och visualisering och därmed förbättra resultaten av sina kunders produkter och tjänster.

– Det finns mängder med applikationer för dessa tekniker inom inte minst gruvindustrin och andra verksamheter som bedrivs i svåra miljöer, säger i ett pressmeddelande företagets vd, Daniel Wallström, som också kommer att föreläsa på Euro Mine Expo.

Han tycker att gruvmässans betydelse är stor för förtagandet i regionen.

– Att ha en så viktig branschmässa på hemmaplan betyder att vi enkelt kan visa upp vad vi kan erbjuda för en industri som vi kanske inte i första hand tänkte på att vända oss mot, men som visat sig ha enorma möjligheter för användning av vår teknologi och kunskap, berättar Daniel Wallström.

Anders Hedlund på BI Nordic kommer att under Euro Mine Expo presentera företagets lösningar för maskininlärning. Det är ett område som handlar om en form av artificiell intelligens där datorer kan fås att lära sig specifika uppgifter utifrån datamängder.

– Processkunskapen är i dag viktigare än någonsin. Det är sätt att använda strukturerade mätdata för att få saker utförda i processer. Ett exempel är predictive maintenance, där det går att ta fram modeller för beslut om när underhåll ska göras utifrån de behov verksamheten har, säger Anders Hedlund.

Nicklas Karlsson är vd på Innan AB, ett företag som även deltog förra gången Euro Mine Expo hölls, 2016 med säkerhetsutbildning genom VR-teknik, bland annat brandsläckning och hantering av säkerhetskammare. I år lanseras en ny lösning för att säkerställa kunskapsnivån inom säkerhet för att hålla rätt intervall på kurser.

– Deltagandet på mässan gav oss mycket uppmärksamhet och kontakter med bland annat företag i Sydafrika och Kina. Mässan har verkligen stor betydelse för det lokala näringslivet, eftersom det ger oss en chans att visa upp oss på en av världens ledande gruvmässor. Genom att mässan hålls bidrar den också till att skapa en bredare kunskap kring gruvindustrin och dess behov av tjänster och produkter, avslutar Nicklas Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa