I december gick guldgruvans ägare Mandalay Resources ut och berättade att prospekteringen gått bra. I slutet av september 2016 var gruvans troliga livslängd tio år baserad på kända och indikerade reserver. Vid nyår 2015/2016 var den troliga livslängden åtta år.
Totalt investerade Mandalay Resources 30 miljoner dollar i sin verksamhet under 2016, varav sju miljoner dollar lades på prospekteringen vid de tre gruvorna i Sverige, Chile och Australien, samt gruvprojektet i Chile.
Tre miljoner av de sju miljoner dollarna användes för satsningar på prospektering vid Björkdalsgruvan.
– Under 2015 var vi fem personer som jobbade med prospekteringen. Vi kommer att fortsätta att prospekteringsborra i stor omfattning. Det finns flera fina områden med god potential, berättar geologen Lisa Andersson.
Eget labb
Det som också underlättar att Björkdalsgruvan nu har ett eget laboratorium som driftsattes på försommaren 2016. Där analyseras produktionsprover från prospekteringen av analysföretaget CRS Research.
– Vi tjänar mycket tid. Tidigare kunde det ta flera dagar eller några veckor innan vi fick svar. Nu får vi svar inom 24 timmar, berättar Per Jannert som är t f platschef och gruvchef vid Björkdalsgruvan.
Ny ansökan
Brytningen i dag är ungefär 1,3 miljoner ton malm per år, hälften i dagbrott och hälften under jord. Det nya tillståndet för utökning av verksamheten som företaget ska lämna in under 2017 ska sträcka sig mellan åren 2019 och 2028.
I mitten av januari fick bolaget klart med en bearbetningskoncession för ett område nordost om dagens gruva. Företaget fortsätter nu att söka sig vidare längs de kända gränserna för malmkroppen under jord.
– Vi ser just nu inget slut. Det fortsätter bortåt och det fortsätter nedåt, berättar Jannert.
Nytt klarningsmagasin
Vidare kommer förtaget att behöva en utökad sandmagasinskapacitet och bygga ett nytt klarningsmagasin.
– Det befintliga klarningsmagasinet kommer att bli en del av sandmagasinet, berättar Jannert. Det nya klarningsmagasinet kommer att ligga på andra sidan vägen vid Lillträsket. Får vi ett beslut om att vi kan anlägga det sätter vi igång arbetet 2019.
Sorteringsmaskin
Parallellt jobbar Björkdalsgruvan med att ta tillvara befintliga malmhögar med så kallad b-malm på bästa sätt. Totalt finns i dag cirka två miljoner ton b-malm på upplag.
Tester och beräkningar pågår med att utröna hur en ny sorteringsteknik kan implementeras i Björkdal. En sorteringsmaskin avläser och sorterar ut de bitar som innehåller mer än en till två procent kvarts. Då guldet är knutet till kvartsen så innebär det att företaget kan ta tillvara den b-malm det finns värde i medan gråberget sorteras bort.