Sparbanksstiftelsen Norrland går på offensiven

Idag inleder Sparbanksstiftelsen Norrland sina huvudmannadagar i Örnsköldsvik, de första av sitt slag i stiftelsens historia. Efter en lång period av återhållsamhet står de återigen rustade att bidra till utvecklingen i regionen.

20 mars 2018 09:17

Sparbanksstiftelsen Norrland består av 20 huvudmän från Västerbottens och Västernorrlands län. De är ambassadörer för sparbanksrörelsens värderingar och engagerar sig på ideell basis för regionens bästa.

– De är samtliga kompetenta kvinnor och män som brinner för lokalsamhället. Det är en fantastisk tillgång men tidigare har vi inte haft den här typen av forum där vi fokuserat kan diskutera vår roll och utbyta erfarenheter. Det ändrar vi på nu. Syftet är att få en närmare dialog och förankring av vår verksamhet med de huvudmän vi har. Vi vill utöka verksamheten och vara betydligt mer synliga i samhället, berättar stiftelsens ordförande Stig Wiklund i ett pressmeddelande.

En starkt bidragande faktor till att Sparbanksstiftelsen nu går in i en mer offensiv fas är att den ekonomiska situationen kraftigt förbättrats på senare år. Stiftelsen förlorade stora summor i samband med en nyemission i Swedbank 2008 och tvingades då att i stort sett upphöra med all form av bidragsverksamhet.

– Vi hade det tufft tidigare, men nu är vi på banan igen och det ska märkas. Det är därför vi går in och sponsrar viktiga arrangemang som Västerbottensdagarna på Grand Hôtel, det är därför vi medverkade på Storumandagarna och delar ut lokala potter till Swedbanks kontor så att de ska kunna göra mer för sina kunder och sparbanksrörelsens värderingar. Vi vill göra skillnad i bygden, säger Stig Wiklund.

Via Sparbankstiftelsen Norrlands riskkapitalstiftelse går man idag in och stöttar unga företagare.

– Men jag kan även se att vi kan komma att dela ut ett entreprenörspris i likhet med de stipendier vi delar ut inom kultur, idrott och till ideella krafter. Den typen av frågor ska vi diskutera under dessa dagar. Det känns väldigt inspirerande, avslutar Stig Wiklund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund