Skellefteföretagare arrangerar seminarier om medvetet ledarskap

När Emma Cedergren, efter 17 år i Stockholm, där hon arbetat som dietist, återvände till hemstaden hade hon bestämt sig för att starta eget. Hos NyföretagarCentrum Skellefteå fick hon stöd i den processen av den erfarne företagaren Håkan Forsström. Nu har de slagit samman sina erfarenheter och håller gemensamma seminarier med temat ”medvetet ledarskap”.

17 december 2018 07:51

– Vi upptäckte att vi har samma värdegrund och att våra kompetenser kompletterar varandra på ett bra sätt, säger Emma Cedergren, när Norran Affärsliv träffar henne och Håkan Forsström under en lunchföreläsning på Stadshotellet i Skellefteå.

Emma är föreläsare, hälsoinspiratör och kostnavigator i det egna företaget Livsfabriken. I bagaget har hon en gedigen erfarenhet av kostbehandling, projektledning, konceptutveckling och utbildning som legitimerad dietist.

– Genom åren har jag haft förmånen att följa tusentals människor på deras hälsoresa. Mitt mål med företaget är att bidra till att höja lägstanivån på hälsa genom att arbeta hälsofrämjande med kost och livsstil, berättar hon.

North Health, som är Livsfabrikens sociala innovation, gick till final för region nord i innovationstävlingen Venture Cup Nord i maj.

Bland annat har Emma utvecklat sitt gruppkoncept för livsstilsförändring som utarbetats för personer med stress- och livsstilsrelaterad övervikt.

Hon konstaterar att det inte finns någon tablett mot stress.

– Det gäller att hitta din egen inre navigator och undvika att hamna i offerrollen. Om man mår bra äter man oftast också bra, vilket kan låta enkelt. För att leva hälsosamt, krävs medvetna val, och samtidigt försöka att inte påverkas så mycket av vad andra äter.

Hon är medveten om att vi människor har svårt att sätta gränser.

– Ofta är vi alltför stressade för att ta smarta beslut om kosten. Stressen gör att vi har svårt att tolka kroppens signaler. När vi äter med känslorna kan vi bli beroende av både det ena och det andra.

Emma presenterar siffror från vetenskapliga studier som visar att 30 procent av alla människor har använt socker för att lindra känslomässigt obehag och att nära hälften, 46 procent av befolkningen vill ändra sitt sätt att hantera socker.

Håkan Forsström har drivit konsultföretaget HF Progress sedan 1980-talet och har erfarenhet som internationell affärsman, coach och utbildare. Han har bland annat varit marknadsansvarig exportsäljare hos Alimak, marknadschef hos Kryotherm i Piteå och under 16 år var Håkan huvudägare och vd för Skellefteföretaget Arctic Kvartsit.

– Jag brinner för de mjuka frågorna och delar med mig av praktiska verktyg kring ”det goda ledarskapet”, berättar han.

Håkans filosofi är att genom att utveckla ett positivt förhållningsätt till sig själv som representerar acceptans och glädje kan man stärka andra människor i deras utveckling och få dem att växa i sina roller.

– Det gäller också för ledaren att leva som hen lär och att man får en djup tillfredsställelse av att se hur medarbetarna växer. Det är mötet med medarbetarna som får ledaren att komma till sin rätt. Ledaren ska vara som en fyr för sin organisation och det gäller för hen att upptäcka sitt eget vackra hjärta, säger Håkan Forsström.

I deras gemensamma seminarium, som de bland annat genomför på Munkvikens konferenscenter, vänder duon sig till ledare som vill utvecklas som person och som vill hitta större trygghet i sin ledarroll.

– Vi tar i seminariet upp allt från stress och stresshantering till kost och hälsa samt kommunikation och konflikthantering, avslutar Håkan Forsström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa