Skellefteföretag ska utveckla system för felfri produktion

Data Ductus är ett av fem företag som valts ut att delta i ett Vinnova-projekt som syftar till att utveckla metoder för införande av en felfri produktionsprocess i intelligenta och hållbara produktionssystem.

14 maj 2019 16:12

170 företag hade ansökt om att få vara med i Vinnova-projektet kring konceptet som kallas för ZeroDefectManufacturing, ZDM. Det innebär att man identifierar produktionsproblem innan de uppstår och anpassar processen därefter. På så vis kan man uppnå en nästan felfri produktionsprocess.

– Om man kan producera en vara utan att det blir fel någonstans på vägen så minskar materialåtgången samtidigt som produktionstid och energibehov optimeras. Det finns mycket för samhället och miljön att vinna på det här och vi ser fram emot att vara med och bidra till detta, säger i ett pressmeddelande AnnaCarin Falkman, affärsområdeschef på Data Ductus.

I den inledande fasen kommer Skellefteföretaget Data Ductus tillsammans med BnearIT, GestampHardtech, ProcessIT Innovations och Luleå tekniska universitet att undersöka hur man kan använda befintliga informationskällor i produktionskedjan för att förbättra spårbarhet och möjliggöra anpassade processparametrar för att till exempel kunna hantera variationer i råvaror.

Första projektfasen ska vara klar i oktober och därefter finns möjlighet att ansöka om stöd för utvecklingsfasen.

– Till utvecklingsfasen, som är i tiomiljonersklassen, söker vi redan nu ytterligare en aktör som vill vara med och arbeta vidare på konceptet, avslutar AnnaCarin Falkman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa