Så mycket fritidshus och villa får man för en miljon i Skellefteå

I Skellefteå får man 67 kvadratmeter villa för en miljon kronor och 41 kvadratmeter fritidshus visar en sammanställning gjort av Svensk Fastighetsförmedling med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik.

15 april 2019 13:56

Kartläggningen från Svensk Fastighetsförmedling visar att man får mest fritidshus för pengarna i de skånska kommunerna Örkelljunga och Hässleholm. Minst yta för pengarna får man istället i Stockholms skärgårdspärlor Värmdö och Haninge kommun.

I Örkelljunga kostar 81 kvadratmeter fritidshus en miljon och i Värmdö får man 16 kvadratmeter.

Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling, konstaterar att tidigare har många svenskar haft utrymme att låna pengar på sina befintliga bostäder för att investera i fritidsboenden. De införda amorteringskraven gör det dock svårare, vilket har skapat en mer segregerad marknad för fritidshus.

– Utbudet av landställen har dock ökat det senaste året och mycket pekar på att marknaden för sommarstugor kommer att blomstra framöver. Sverige har en fantastisk natur och i samband med den heta vandringstrenden och diskussioner om att vi bör minska vårt flygresande vill vi lyfta oupptäckta delar av vårt avlånga land där fler har råd att köpa fritidshus, säger hon i ett pressmeddelande.

När det kommer till villor toppar Jämtlandskommunen Bräcke listan över var i landet man får mest yta för pengarna. Där får köparen 170 kvadratmeter villa för en miljon kronor. Listan över var man får minst yta villa för pengarna toppas av Värmdö. Där räcker en miljon till 22 kvadratmeter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa