Rybs en framtidsprodukt i Norrland?

I ett treårigt projekt som drivs av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, arbetar man med förädling av rybs. Forskarna menar att detta kan vara en framtidsprodukt för lantbrukarna i Norrland.

Rybsåker

Rybsåker

Foto: Pressbild

Uppsala2020-03-27 11:27
undefined
Rybsåker

Rybs odlas till viss del redan idag men på grund av kraftigt minskade växtförädlingsinsatser under de senaste 20 åren har Rybs dock halkat efter andra grödor i avkastning.

Idag odlar de norrländska lantbrukarna mycket korn och vall. Christer Persson, Jerrestad Agro AB, som arbetar med växtförädling av rybs menar att de behöver ytterligare lönsamma grödor att växla in i växtföljden.

– Dessutom kan oljegrödorna till viss del ses som proteingrödor, eftersom man får fram en proteinrik kaka efter oljepressningen, som lantbrukarna kan använda som foder till sina djur istället för den importerade sojan. Rybsoljan och rybskakan kan användas på samma sätt som rapsolja och rapskaka, men med tidiga rybssorter kan man producera dessa produkter även i norra Sverige, säger han i ett pressmeddelande.

Rybs är släkt med raps. I Norrland går det dock inte att odla raps, vintrarna är för kalla för höstsorter, och växtsäsongen är för kort för vårsorter. Rybsen är härdigare än raps och har kortare tillväxtperiod och är därför möjlig att odla till mogen skörd även i Norrland. Rybsolja är redan en etablerad livsmedelsprodukt och rybskaka används både inom livsmedels- och foderindustrin.

Rybs förädlades i Sverige till för cirka 15 år sedan, sedan lades programmet ner eftersom man inte fann det ekonomiskt lönsamt i ett globalt perspektiv. De senaste åren har rybs endast förädlats i Finland.

– Förhållandena är lika på många sätt men inte tillräckligt lika för att säkra tillgång på rybssorter tåliga för svenskt klimat. Med dagens föränderliga klimat och en ökad global oro på många sätt, ökar behoven av att behöva kunna producera mat på det lokal planet, säger SLU Grogrunds programchef, Eva Johansson.

Projektet ”Rybs -en flixibel och tålig oljegröda för Sverige", pågår i cirka tre år och målet är att kunna erbjuda ett nytt förädlingsmaterial och ha utvecklat vissa molekylära verktyg för fortsatt förädling av rybs i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!