Parkeringslösning vann hackathon

På söndagen avgjordes Arctic Challenge, ett hackathon som pågått på The Great Northern under helgen. Vann gjorde ett bidrag om hur Skellefteås parkeringar kan effektiviseras i framtiden.

2 december 2018 17:09

Hackathonet pågick från fredagskvällen till lunchtid på söndagen och bestod av fyra lag med studenter som fick utmaningar som har kopplingar till SSiO-projektet, som syftar till att utveckla diverse samhällstjänster digitalt, samt verksamheter inom Skellefteå kommun.

Vann gjorde An Pham, Md Anisou Islam, Florian Akos Szabo, Amir Rahafrouz och Meruyert Nurgazy med bidraget Parske, en lösning för att hitta parkeringsplatser på ett effektivt sätt.

– De var lite bättre än de andra när det kom till hur användbar deras lösning är samt hur man skulle kunna sälja produkten, säger Leif Häggmark, som satt i juryn tillsammans med Per Dinborn från Skellefteå kommun och Saguna Saguna från LTU.

”Ett tufft jobb”

Förutom användbarhet och affärspotential tittade juryn även på hur kreativt och estetiskt bidraget presenterades, samt hur innovativt det är.

– De fyra teamen jobbade väldigt hårt och hade bra lösningar på det de jobbade med. Det var ett tufft jobb att utse en vinnare, men vi lyckades till slut.

De övriga tre lagen arbetade med effektivisering av sophämtning, visualisering av luftföroreningar och uppmuntring av motionering.

Fakta: Hackathon

Ett hackathon (efter hack- och -athon), hackaton på svenska, är ett evenemang där programmerare träffas för att programmera och inspireras av varandras färdigheter i att skriva kod. Ett hackaton varar vanligtvis i 24 timmar eller över en helg. Ordet myntades 1999.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Åhlund

Ämnen du kan följa