Ordern på batterifabrikens stomme lagd

Northvolts vd Peter Carlsson var en av de medverkande under den andra dagen av konferensen Energy Confusion i Skellefteå. Han kunde då avslöja för deltagarna att ordern på batterifabrikens stålstomme lades i fredags och att arbetet med bygget av fabrikens skal drar igång i augusti.

4 juni 2019 14:58

Peter Carlsson intervjuades kring utvecklingen av batterifabriken av konferensens moderator Anna Olin Kardell.

Förutom orderläggningen på skalet är det också på gång att läggas order på transformationen av ström.

– Där har vi goda partners i form av ABB och Skellefteå Kraft, berättar Peter Carlsson.

När det gäller markarbetena beklagar Peter Carlsson att man inte kommer att kunna använda järnsanden som är en biprodukt från Boliden Rönnskär.

– Järn kan ställa till med en hel del kemiska problem vid batteritillverkningen så därför är det inte möjligt att nyttja järnsanden i samband med fabriksbygget.

I Västerås har Northvolt byggt skalet på forskningscentret och där pågår också arbetet med installationer av olika slag.

– I söndags tog jag dit mina barn för första gången och min äldste son, som är 20 år, blev mycket imponerad över storleken på denna FoU-byggnad på 20 000 kvadratmeter. Han ställde sig då frågan hur det ska kännas komma in i fabriken i Skellefteå som blir 20 gånger större, säger Peter.

De närmaste två åren ska man jobba med testproduktion vid anläggningen i Västerås

– På så sätt vinner vi tid och kan komma igång med tillverkningen i Skellefteå direkt när fabriken är klar under 2021. Vi kommer att ta ned operatörerna som ska arbeta i Skellefteå till Västerås för att öva.

Arbetet med finansieringen av fabriken i Skellefteå pågår för fullt och den senaste framgången på den fronten var lånet från Europeiska Investeringsbanken på 350 miljoner euro.

– Den processen tog 15 månader. Det tar tid att få alla bitar på plats kring finansieringen.

Han konstaterar att många aktörer i Europa tagit ekonomiska risker som de normalt inte gör för att få igång batteriproduktion i Europa.

– Styrelserna för biltillverkarna i Europa har nu också fått tänka om. De har nämligen förstått att omställningen till elbilar är oåterkallelig och att man behöver lokala batterier. Om all produktion av batterier överlåts till asiatiska företag förläggs också all forskning och utveckling där. Det är viktigt att få ett fungerande ekosystem kring detta i Europa.

Ett problem som han lyfter är att konkurrensen nu hårdnar om de metaller som behövs till batteriproduktionen.

– Vi har sett att biltillverkarna också säkrar sin egen kapacitet genom att köpa upp metaller och översäkrar sina behov, avslutar Peter Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa