Nya order för Valutec på virkestorkar till Finland och Baltikum

Under hösten har Skellefteföretaget Valutec sålt kanaltorkar till Nordwood i Estland och till de finska sågverksföretagen Ilsalmen Sahat och UPM Alholmen.

31 oktober 2017 08:12

– Vi har under året sålt nio kanaltorkar till finska sågverk och nu också två till Baltikum. Det visar både på en fortsatt ökning för den typen av anläggning och en stark framtidstro inom branschen, berättar Robert Larsson, vd på Valutec i ett pressmeddelande.

I somras tog Valutec sina första steg på den lettiska marknaden då det familjeägda sågverket Kurekss investerade i en TC-kanaltork med en kapacitet på 50 000 kubikmeter.

Nu fortsätter Valutec sitt insteg på den baltiska marknaden genom affären med den estniska sågverkskoncernen Nordwood som investerat i en FB-kanaltork med plats för 18 virkespaket till sin anläggning i Viiratsi. Kapaciteten uppgår till 50 000 kubikmeter per år och driftsättning sker i mars 2018.

– Nordwood planerar att öka kapaciteten i alla sina tre sågverk. Vi är stolta över att ha fått förtroendet att bistå dem i arbetet med att utveckla både torkprocessen och kapaciteten, säger Robert Larsson.

I Finland är Valutecs största order för året Keitele Timbers stora satsning i Alajärvi. Dit levererar företaget sex torkanläggningar med en total kapacitet på 300 000 kubikmeter. Den affären har Valutec nu följt upp med ytterligare två.

Den ena gäller UPM-koncernen som investerat i en OTC-kanaltork till sitt sågverk i Alholmen. Den andra handlar om Iisalmen Sahat som investerat i en FB-kanaltork.  Iisalmen Sahat kommer att använda virkestorken för sidobrädor.

– Affärerna är ett kvitto på att våra styrsystem och anläggningar svarar mot behoven hos sågverken. Vi verkar på en expansiv marknad där kraven på oss leverantörer är höga. Därför känns det extra roligt att vi fortsätter vinna förtroenden i såväl Finland som Baltikum, avslutar Robert Larsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa