Byskeugnen? Den är från början en produkt som första gången såg världens ljus 1995, utvecklad av Ossi Gustafsson och hans sambo Mona Hedenström.
Det handlade då som nu om en braskamin i gjutjärn och med ett innandöme av keramik. Produkten har sålts löpande under de senaste två decennierna.
Vill expandera
Det har nu gått tre år sedan nästa generation, halvbröderna Peter Lidman och Melker Gustavsson, tog över verksamheten i det gamla mejeriet i Byske. De ser möjligheter att expandera verksamheten.
– Ugnen fungerar i praktiken som en gammal kakelugn fast den är kapslad i gjutjärn, berättar Peter.
Peter och Melker konstaterar att ugnen har ett klassiskt retroutseende och görs som ett klassiskt hantverk. Gjutjärnsskalet gjuts av ett gjuteri i Polen, keramiken produceras i Höganäs, och sedan monteras allt på plats i Byske.
”Affektionsvärde”
– Vi räknar med att den som köper den här inte behöver köpa en ny kamin på länge. Det har gjorts livslängdsberäkningar som säger att den ska hålla över 100 år, berättar Melker.
– Det känns mer som om vi förvaltar något än tillverkar något. Produkten har ett högt affektionsvärde, fortsätter han.
Duon konstaterar att ugnens klassiska utseende sticker ut i dagens konsumtionssamhälle.
– Vi kallar den för tidlös. Den passar in nu liksom om 20-30 år, konstaterar Peter.
Mer marknadsföring
Peter och Melker berättar att de under sin tid vid Byskeugnen har moderniserat delar, bland annat genom att utveckla förbränningstekniken, göra nya tester av kaminen, samt digitalisera ritningar och annat. Men mycket görs med varsam hand.
– Vi vill inte förstöra ett vinnande koncept, säger Melker.
Dessutom satsar de mer på marknadsföring.
Det innebär bland annat att de har ett i Byske, samt även ett showroom i Vitabergsparken på Söder i Stockholm.
– Vi har en person som sköter den delen åt oss där, säger Melker.
På export
Byskeugnen är också sedan i början av hösten en del av Krenova på The Great Northern i Skellefteå. Det är en inkubator som bland annat erbjuder kreatörer en kontorsplats, utrustning och affärsrådgivning.
– Vi har fått många kontakter via Krenova, berättar Peter.
Än så länge har Peter och Melker annat de jobbar med vid sidan om det gemensamma företaget. Men de hoppas att försäljningen av Byskeugnen utvecklas.
– Vi vill öka försäljningen och lyfta produkten utanför Sveriges gränser, säger Melker och fortsätter:
– Vi har redan ett stort intresse i Norge. Vi kommer att satsa mer tid och pengar på att nå en marknad utanför Sverige. Både Finland och kontinenten är aktuella.